Skip to main content

Με γεμάτη «φαρέτρα» έρχεται στη ΔΕΘ ο Παπανδρέου

Τι προβλέπει το πακέτο ανάπτυξης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Ποιες οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών.
Πακέτο μέτρων κοινωνικού περιεχομένου εξετάζει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός, τα οποία θα εξαγγείλει στα εγκαίνια της ΔΕΘ, με στόχο να αντισταθμίσει την αντικοινωνική πολιτική που ακολουθείται λόγω του μνημονίου. Ο κ. Παπανδρέου έχει στη «φαρέτρα» του μέτρα που αφορούν κοινωνικές παροχές και τόνωση της απασχόλησης με μικρό δημοσιονομικό κόστος, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όταν θα έχουν επιστρέψει όλοι οι υπουργοί από τις διακοπές τους.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά η αύξηση κατά 100 ευρώ του επιδόματος που παρέχεται στους συνταξιούχους, κάτι που είναι στις προτεραιότητες του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου, εδώ και αρκετό καιρό. Παράλληλα, οι σύμβουλοι και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τού έχουν προτείνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των παρεχόμενων επιδομάτων, με στόχο να λαμβάνουν αυξημένες παροχές κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών προχωράει με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων ΔΕΚΟ και «ανοίγματος» των κλειστών επαγγελμάτων, προκειμένου να μπορέσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες αποφάσεις στη ΔΕΘ, λίγο πριν τη νέα επιθεώρηση από την τρόικα.

Η άσχημη πορεία που καταγράφουν τα έσοδα τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,5%, προκαλούν έντονη ανησυχία στον κ. Παπακωνσταντίνου, προτεραιότητα του οποίου αποτελεί η διόρθωση των δημοσιονομικών αποκλίσεων και η αύξηση των εσόδων, κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.

ZENITH