Skip to main content

Με γκρίνιες οι πρώτες μετεκλογικές μέρες στο Ποτάμι Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη τα τελικά αποτελέσματα της σταυροδοσίας σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ετοιμάζονται ενστάσεις από τους «χαμένους». Δεν αλλάζει η σειρά εκλογής.

του Τάσου Τασιούλα

Άρχισαν οι κλασικές γκρίνιες των μη εκλεγμένων στο Ποτάμι. Σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης κι ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση της σταυροδοσίας σε έξι τμήματα της Α’ περιφέρειας και σε πέντε της Β’ περιφέρειας, ήδη εκφράζονται παράπονα.

Τα τελικά αποτελέσματα με τους σταυρούς προτίμησης αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από την επίσημη ιστοσελίδα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και θα δοθεί περιθώριο 15 ημερών για την υποβολή ενστάσεων επανακαταμέτρησης.

Άλλωστε η οριακή διαφορά ανάμεσα στον πρώτο υποψήφιο σε σταυρούς και στο δεύτερο και στις δυο εκλογικές περιφέρειες είναι δεδομένο ότι θα οδηγούσε σε μια τέτοια εξέλιξη.

Η Χριστίνα Ταχιάου, που εκλέγεται στην Α’ Θεσσαλονίκης έχει διαφορά 157 ψήφων από τη δεύτερη, Νιόβη Παυλίδου, με τις ψήφους και των δυο να είναι λίγο πάνω, λίγο κάτω από τις 4.500. Τα έξι τμήματα, στα οποία δεν έχουν καταμετρηθεί οι σταυροί προτίμησης, δεν αναμένεται να αλλάξουν την τελική σειρά των υποψηφίων του ψηφοδελτίου. Πρόκειται για ένα τμήμα από την Καλαμαριά, δύο από το δήμο Θεσσαλονίκης και δύο από το δήμο Νεάπολης Συκεών.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης τα πράγματα είναι ακόμη πιο οριακά. Η Κατερίνα Μάρκου που είναι πρώτη με πέντε τμήματα να απομένουν απέχει μόλις 33 ψήφους από τον δεύτερο, Νίκο Νυφούδη. Τα τέσσερα από τα πέντε μη καταμετρημένα τμήματα είναι στο δήμο Βόλβης, όπου η κ. Μάρκου λαμβάνει σχεδόν διπλάσιες ψήφους από τον κ. Νυφούδη και το ένα είναι στο Ωραιόκαστρο, όπου η εικόνα είναι ανάλογη. Με αυτά τα δεδομένα η επικράτηση της κ. Μάρκου θεωρείται πλέον βέβαιη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Νυφούδης αναμένεται να καταθέσει ένσταση, όπως και κάποιοι άλλοι υποψήφιοι, κάτι που δεν ισχύει για την κ. Παυλίδου, η οποία δήλωσε στη Voria.gr: "η κατάθεση ένστασης είναι ενάντια στις αρχές και στη λογική μου. Το Πρωτοδικείο οφείλει να λήξει γρήγορα την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων -η οποία έχει ήδη καθυστερήσει- χωρίς να αφήνονται σκιές για το τελικό αποτέλεσμα".

Πάντως, ήδη εκφράζεται από πολλές πλευρές ενόχληση για τη συμπεριφορά του ίδιου του κόμματος κεντρικά, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν ότι στηρίχθηκαν συγκεκριμένοι υποψήφιοι (όχι μόνον οι δυο εκλεγμένες στη Βουλή).

«Συνηθισμένα παράπονα και κλασικές γκρίνιες των ηττημένων», απαντούν άλλα στελέχη του Ποταμιού.

Το εκλογοδικείο, πάντως, θα πιάσει σίγουρα δουλειά, ενώ αναμένονται τις επόμενες μέρες συναντήσεις και του ίδιου του Σταύρου Θεοδωράκη με υποψηφίους, οι οποίοι πήγαν πολύ καλά στις εκλογές, όμως έμειναν εκτός Βουλής. Στο Ποτάμι θεωρούν ότι αυτοί οι άνθρωποι που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια είναι και το κεφάλαιο της επόμενης μέρας για το κόμμα και θα εξεταστούν τρόποι αξιοποίησής τους, αφού και δυναμική έδειξαν και πολλές ψήφους έφεραν στο κόμμα.

Ένα χαρακτηριστικό επίσης στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού ήταν το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αυτών ήταν ασταύρωτα, κάτι που δείχνει ότι πολλοί ψήφισαν το κόμμα, όμως δε γνώριζαν τους περισσότερους υποψηφίους και σ’ αυτό δε βοήθησε και η μικρής διάρκειας προεκλογική εκστρατεία.

ZENITH