Skip to main content

Με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε επιτέλους ο διάλογος για το ασφαλιστικό

Αλλαγή αν όχι κατάργηση του νόμου Πετραλιά ζήτησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κκ. Παναγόπουλος και Παπασπύρος, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Αλλαγή αν όχι κατάργηση του νόμου Πετραλιά ζήτησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κ. κ. Παναγόπουλος και Παπασπύρος, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Στη συνάντηση, με την οποία έγινε ουσιαστικά η έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, ο κ. Λοβέρδος πρότεινε τη συγκρότηση εννιαμελούς επιτροπής τεχνοκρατών που θα βοηθήσει στον πολιτικό διάλογο για το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, ο υπουργός έθεσε ως στόχο ολοκλήρωσης του διαλόγου την 30ή Απριλίου 2010.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, θα δώσει έμφαση στη μείωση της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

Το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές. Η σημερινή του δομή και λειτουργία θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά του να παρέχει συντάξεις στις επόμενες γενεές, αλλά αποτελεί και νάρκη στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι «δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε και να προκαταλάβουμε κανέναν».

«Επισημαίνουμε, ωστόσο, εκ των προτέρων, ότι ως κυβέρνηση εκφράζουμε την πολιτική μας βούληση για τη διατήρηση του σημερινού πλαισίου παροχών του ασφαλιστικού μας συστήματος» προσέθεσε, εννοώντας ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να θίξει τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων.

Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο Χρήστος Παναγόπουλος πρότεινε πέντε άξονες συζήτησης: χρηματοδότηση του συστήματος, ενοποίηση των ταμείων, οργανωτικά θέματα, ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης των γενεών.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, ζήτησε άμεση χρηματοδότηση του ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων και έθεσε θέμα επαγγελματικής ασφάλισης στο Δημόσιο βάσει της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Από το διάλογο αποχώρησαν εκπρόσωποι της Αυτόνομης Παρέμβασης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με την πολιτική που ακολουθείται.

Κατά το κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε, ότι για την κυβέρνηση ισχύουν τα «τρία δεν»: δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν θα αυξηθούν οι εισφορές, ενώ εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για νέο πλαίσιο σχετικά με την ελαστική εργασία που θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη Δεκέμβρη, ή το αργότερο τον ερχόμενο Γενάρη.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τουςεκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Στις 2 μμ θα συναντηθεί με τουςεκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και στις 4 μμ με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ.Σε περίπτωση που υπάρξουν και πάλι αντιδράσεις και παρεμποδιστεί ηείσοδος των συνδικαλιστών στο διάλογο, η κυβέρνηση θα επιλέξει το χώροτης Βουλής για τη διεξαγωγή της συζήτησης.

Ενδιαφέρον από ιδιωτικούς φορείς

Η επανέναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον ιδιωτικών και κοινωνικών φορέων. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Insurance Money Conference 2009», που διοργανώνεται από την Money Conferences, όπου οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επέκταση στην ασφαλιστική αγορά και τη δημιουργία ανταγωνστικότερων ασφαλιστικών πακέτων.

Επιπλέον, σήμερα το ΤΕΕ διοργανώνει ημερίδα για το ασφαλιστικό με θέμα τη «Λειτουργία και Αξιοποίηση της Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και προτάσεις για τον Εκσυγχρονισμό τους με βάση τα νέα Κοινωνικοοικονομικά Δεδομένα».

ZENITH