Skip to main content

Με ισχυρά κέρδη υποδέχονται τον Αύγουστο οι αγορές

Ανέβηκαν οι θερμοκρασίες στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου στα χρηματιστήρια και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, ενώ
Ανέβηκαν οι θερμοκρασίες στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου στα χρηματιστήρια και στις δύο όχθες του Ατλαντικού. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, ενώ ώθηση στο επενδυτικό κλίμα έδωσαν τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα της HSBC και της BNP Paribas αλλά και τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο  έκλεισε με άνοδο 2,65%, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 2,34% ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,69%.

Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 60% των εταιρειών του Stoxx 600 που ανακοίνωσαν μέσα στον Ιούλιο αποτελέσματα β’ τριμήνου κατάφεραν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει αυτή την ώρα και η Γουόλ Στριτ καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις κατασκευαστικές δαπάνες και τη μεταποιητική δραστηριότητα ενίσχυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο πήρε τη σκυτάλη της ανόδου από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση από τα ισχυρά μεγέθη ευρωπαϊκών τραπεζικών κολοσσών και για την ώρα δείχνει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκε για τον μετριοπαθή ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας απροσδόκητη άνοδο σημείωσαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιούνιο λόγω κυρίως των αυξημένων ομοσπονδιακών δαπανών σε νέα έργα. Ειδικότερα, οι δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,1% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 836,01 δισ. δολ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Παράλληλα, συνέχισε να επεκτείνεται τον Ιούλιο η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ για 12ο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Institute for Supply Management.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 55,5 μονάδες από 56,2 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ωστόσο, πως το επίπεδο των 55,5 μονάδων είναι το χαμηλότερο για το 2010 με το δείκτη να εμφανίζει πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα.

ZENITH