Skip to main content

Με μέτρο το χρήμα από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες

Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και να αναγκάζονται να καταφύγουν στις «υπηρεσίες» της ΕΚΤ, όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το κάνουν συγκρατημένα και με
Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και να αναγκάζονται να καταφύγουν στις «υπηρεσίες» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να αντλήσουν φτηνό χρήμα, αφού η διατραπεζική είναι κλειστή σχεδόν από τα μέσα Φεβρουαρίου, όμως, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το κάνουν συγκρατημένα και με μέτρο.

Όπως έγινε γνωστό, ολόκληρο τον Ιούνιο οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν μόλις 4 δισ. ευρώ, φτάνοντας το σύνολο των δανεικών στα 93,8 δισ. ευρώ, από 89,4 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος Μαΐου. Μόνο που 4 δισ. για τα δεδομένα της ΕΚΤ είναι παρωνυχίδα, ιδιαίτερα αν συγκριθούν με τα ποσά που διαθέτει η ΕΚΤ σε ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες σε μηνιαία βάση.

Τον Μάιο, και πάλι, οι ισπανικές τράπεζες δανείσθηκαν από την ΕΚΤ 89 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα οι ελληνικές τράπεζες όλο το πεντάμηνο. Το αντίστοιχο πορτογαλικό ποσό έφτασε στα 36 δισ. Οπότε τα 4 δισ. των ελληνικών τραπεζών είναι μάλλον μια αμελητέα ποσότητα.

ZENITH