Skip to main content

Με νέο ανάδοχο οι κυψέλες στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Οι κυψέλες θα γίνουν με νέο ανάδοχο! Οριστικό χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στις επόμενες 15 μέρες στη Θεσσαλονίκη και τη Μαυροράχη ο Τσιρώνης.

του Τάσου Τασιούλα

Σε δρομολόγηση αποδεκτών λύσεων σε όλα τα θέματα που αφορούν στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης κατέληξε η ευρεία σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν περισσότερα από 35 άτομα, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Μιχάλης Γεράνης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπίας του δήμου (δυο αντιδήμαρχοι, δυο επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης κτλ.). Επίσης, από το Λαγκαδά συμμετείχαν εκπρόσωποι δυο περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ παρόντες ήταν και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Σταυρούλα Ξουλίδου και Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τελικά βγήκε λευκός καπνός σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που είναι και το μείζον ζήτημα, για το οποίο ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής και απειλήθηκε γι’ ακόμη μια φορά προσφάτως να μείνει ο νομός Θεσσαλονίκης με τα σκουπίδια στους δρόμους.

Συμφωνήθηκαν λύσεις που πρότεινε ο ΦΟΔΣΑ για τα ζητήματα των στραγγισμάτων, του βιοαερίου και της προσωρινής απόθεσης των σκουπιδιών, όμως το σημαντικότερο ήταν ότι συμφωνήθηκε ότι οι κυψέλες 3 και 4 για τις οποίες ο ΦΟΔΣΑ είναι στα δικαστήρια με τον ανάδοχο θα κατασκευαστούν με νέο ανάδοχο!

Ο ΦΟΔΣΑ θα ξεκινήσει γι’ αυτό το ζήτημα άμεσα τις διαδικασίες, ώστε το συντομότερο να ολοκληρωθούν τα έργα και να σταματήσει αφενός να υφίσταται η απειλή των αδιάθετων σκουπιδιών, αφετέρου να σταματήσουν οριστικά τα προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και απειλής της δημόσιας υγείας, λόγω της μη ορθής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε και το θέμα του νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αναφορικά με τις νέες στρατηγικές διαχείρισης που μπορούν να υιοθετηθούν, τη διαβούλευση που πρέπει να γίνει με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την πιθανή αλλαγή χωροθέτησης του νέου εργοστασίου από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης (εκεί προβλεπόταν να γίνει) σε άλλη τοποθεσία, πιθανώς και εκτός νομού Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, συμφωνήθηκε να υπάρχει και εναλλακτική λύση για τη διάθεση των σκουπιδιών του νομού Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση καθυστέρησης των έργων στη Μαυροράχη ή των έργων στον περιφερειακό σχεδιασμό (εναλλακτικές περιοχές προσωρινής απόθεσης).

Ο ΦΟΔΣΑ αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας να δώσει αναλυτικό οριστικό χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ οι κάτοικοι παρότι συμφώνησαν τηρούν στάση αναμονής για το χρόνο υλοποίησης των παρεμβάσεων.

Στο επόμενο δεκαπενθήμερο μάλιστα ο κ. Τσιρώνης αναμένεται να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, προκειμένου να έχει και ιδία άποψη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

ZENITH