Skip to main content

Με οροφή και ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Το όριο του μηχανισμού και οι πραγματικές δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια.

Ομαλή είναι η ροή χρήματος στην αγορά τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα, όπως άλλωστε συνέβη και όλο το προηγούμενο διάστημα της προεκλογικής περιόδου.

Όπως όλα δείχνουν, εύκολα ή δύσκολα, η Τράπεζα της Ελλάδας διασφαλίζει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό χορήγησης ρευστότητας (ELA). Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει διασφαλισθεί η πρόσβαση δεν συνεπάγεται ότι είναι απεριόριστη.

Αυτό που διευκρινίζεται αρμοδίως στη Voria.gr είναι ότι κι αυτός ακόμα ο μηχανισμός έχει ένα όριο, που εν προκειμένω είναι τα 40 δισ. Ευρώ.

Τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πραγματικά δύσκολα από τη στιγμή που διευκρινίζεται - και πάλι αρμοδίως - ότι από αυτά, η Ελλάδα έχει αντλήσει ήδη τα 5 δισ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 25 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από τα λεγόμενα "ομόλογα Αλογοσκούφη", τα οποία λήγουν την 1η Μαρτίου και θα πρέπει να εξοφληθούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Οπότε στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα πραγματικό "μαξιλάρι" ρευστότητας της τάξης των 10 δισ ευρώ, επιπλέον. Πόσο εύκολα μπορεί να εξαφανιστεί; Αρκεί να σημειωθεί ότι τέλη Μαρτίου υπάρχει μια λήξη παλιότερων εντόκων, της τάξης των 3,5 δισ ευρώ. Σήμερα βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια ξένων τραπεζών, οι οποίες δεν πρόκειται να τα ανανεώσουν. Οπότε.

ZENITH