Skip to main content

Με σκληρή γραμμή ξεκινάει η Μέρκελ τη διαπραγμάτευση με Τσίπρα

Μηνύματα σε πλήρη αντίθεση με την ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ για χρέος και τρόικα από τη Γερμανίδα καγκελάριο, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της.

Κάθετα αντίθετη σε πιθανό αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για μείωση του χρέους της χώρας είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε η ίδια κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Μάλιστα, εξέφρασε την έκπληξη της για ένα τέτοιο αίτημα, ενώ διαμήνυσε ότι τα 7,2 δισ. ευρώ της εκκρεμούς δόσης θα εκταμιευτούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Η ευθύνη των εξελίξεων ανήκει στην Ελλάδα», ήταν το μήνυμα της γερμανίδας καγκελαρίου.

«Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αφήσει το ευρώ, αλλά λέμε ότι (η Ελλάδα) θα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται τους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά, στο ίδιο πνεύμα, ο γραμματέας του CDU, σύμφωνα με το πρακτορείο  Dow Jones Newswires.

Όπως εξήγησε, «αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει στην ανταγωνιστικότητα της. Και είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε αλληλεγγύη όσο πληρούνται οι προϋποθέσεις σε αντάλλαγμα».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει ότι επιδιώκει μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων και η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους. Επίσης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται την τρόικα και πως θα συνομιλεί μόνο με ευρωπαϊκούς θεσμούς.

ZENITH