Skip to main content

Με συντονισμένες πιστώσεις η αρωγή στην Ελλάδα

Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα, αν εφαρμοστεί, θα περάσει από «συντονισμένες πιστώσεις» και όχι από την προεγγραφή για ελληνικά ομόλογα, δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα, αν εφαρμοστεί, θα περάσει από «συντονισμένες πιστώσεις» και όχι από την προεγγραφή για ελληνικά ομόλογα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γεργκ Άσμουσεν.

«Αν υπάρξει μια βοήθεια προς την Ελλάδα, θα έχει τη μορφή συντονισμένων πιστώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο κ. Άσμουσεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση της προεγγραφής για ελληνικά ομόλογα «απορρίφθηκε».

Μέχρι και την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι εξετάζονται και οι δύο επιλογές. Τελικά, ελήφθη η απόφαση να χρησιμοποιηθούν πιστώσεις, επειδή μπορούν να συνδυαστούν με σαφείς και ελεγχόμενους όρους, αντίθετα από την αγορά ομολόγων, εξήγησε ο υφυπουργός.

Στη Γερμανία, μια ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα θα χορηγούταν «μέσω πίστωσης της (γερμανικής δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας) KfW με την εγγύηση της κυβέρνησης», διευκρίνισε ο κ. Άσμουσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της Ελλάδος θα θιγεί κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον.

ZENITH