Skip to main content

Με την αγωνία των τεστ έκλεισαν οι αγορές

Με το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών έκλεισε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Με το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών έκλεισε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο ενώ επικράτησε νευρικότητα εν αναμονή των αποτελεσμάτων με αποτέλεσμα οι δείκτες στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές να κλείσουν με μεικτά πρόσημα. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε οριακά κατά 0,02%, ενώ ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κέρδισε 0,39% ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε επίσης οριακά κατά 0,18%.

Στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, κάτω από τα 1,28 δολάρια, υποχώρησε το ευρώ (1,2794 δολάρια) έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών.Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Goldman Sachs οι επενδυτές αναμένουν 10 από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετέχουν στα τεστ να έχουν αποτύχει, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 89%. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές αγορές δεν πρόλαβαν να ευνοηθούν από τα καλύτερα αποτελέσματα καθώς 7 τελικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κόπηκαν στα τεστ.

Έντονη νευρικότητα καταγράφεται και στη Wall Street, με τους επενδυτές να επηρεάζονται από τους Αμερικανούς αναλυτές που θεωρούν ότι τα ευρωπαϊκά τεστ ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με τα δικά τους. Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,11% ενώ ο Nasdaq χάνει 0,26%. Απώλειες άνω του 8% καταγράφουν οι μετοχές της Amazon τα τριμηνιαία κέρδη της οποίας δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών, ενώ πτώση 1,3% περίπου σημειώνει και ο τίτλος της Microsoft παρά την αύξηση των κερδών της κατά 48%.

ZENITH