Skip to main content

Με το σταγονόμετρο η αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Μετά από γερμανικές πιέσεις, η ΕΚΤ ενέκρινε αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης μόλις κατά 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες ζήτησαν 10 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την επέκταση της έκτακτης χρηματοδότησης μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά δυο εβδομάδες, με αύξηση του ποσού μόλις κατά 3,5 δισ. ευρώ στα 68,3 δισ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες ζητούσαν αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ.

Η οριακή αυτή αύξηση των κεφαλαίων του ELA είναι αποτέλεσμα των έντονων διαφωνιών  που εξέφρασαν αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Ο Κ. Βάιντμαν διαφώνησε πλήρως με την αύξηση των κεφαλαίων του ELA, τονίζοντας ότι έτσι η ΕΚΤ χρηματοδοτεί έμμεσα το ελληνικό κράτος.

Τελικά, επικράτησε μία μέση λύση, καθώς ευτυχώς υπάρχαν κι άλλες φωνές στη συνεδρίαση (οι περισσότερες), που έλεγαν ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, καθώς αυτός είναι ο ρόλος της, και όχι να «δώσει μαθήματα» στην Ελλάδα».

Η μικρή έστω αύξηση είναι σημαντική, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν κόβει τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία, με την ελπίδα όλων το μαρτύριο της σταγόνας να τελειώσει την Παρασκευή με μία συμφωνία Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων.

ZENITH