Skip to main content

Με τον τρόμο ζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Σε καθημερινό φαινόμενο έχουν εξελιχθεί οι ληστείες και οι κλοπές στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, όπου έχει χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας και καταστήματα ανοίγουν μόνο για γνωστούς πελάτες. Κάτοι

της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr


Ανοιχτή πληγή παραμένει το πρόβλημα της εγκληματικότητας για τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου οι ληστείες και οι κλοπές αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Η πηγή του κακού βέβαια είναι η φτώχεια και ανεργία, που λόγω της κρίσης βαίνουν αυξανόμενες στη δυτική πλευρά της πόλης.

 Το αίσθημα της ασφάλειας έχει χαθεί στην περιοχή, με τους δημάρχους να καταγγέλλουν ελλιπή αστυνόμευση, εξαιτίας των σημαντικών κενών που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό στα αστυνομικά τμήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Ευόσμου, όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο, σε 120.000 κατοίκους αντιστοιχεί το απόγευμα μία περιπολία. Όλοι οι δήμαρχοι ζητούν μέτρα πρόληψης και άμεση στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων.

Το θέμα της υποαστυνόμευσης της Θεσσαλονίκης και ειδικά των δυτικών συνοικιών έθεσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης,  Παναγιώτης Ψωμιάδης, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης λείπουν τετρακόσιοι αστυνομικοί, ενώ τα κενά αυξάνονται κάθε χρόνο με τις συνταξιοδοτήσεις αστυνομικών. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και να προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους συναρμόδιους φορείς για την αστυνόμευσητου νομού, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα με γενναία ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στο νομό και μάλιστα στους επόμενους μήνες.

Θετική κίνηση θεωρείται, πάντως, η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος«Αστυνομικός της Γειτονιάς». Από χθες και για τους επόμενους έξι μήνες28 «αστυνομικοί τηςγειτονιάς» θα περιπολούν καθημερινά στιςπεριοχές Ανάληψη, Χαριλάου, Τούμπα, Τριανδρία, Εύοσμο, Αμπελόκηπους καιΣυκιές. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του θεσμού επιλέχτηκαν περιοχές μεκριτήριο την πυκνότητα του πληθυσμού, το βαθμό εγκληματικότητας και τιςδυνατότητες συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με τις αρχές. Οιπεριπολίες, πρωί και απόγευμα, πραγματοποιούνται από ομάδες δύοαστυνομικών, οι οποίοι επιβαίνουν σε δίκυκλα και φέρουν ειδικόδιακριτικό σήμα.

«Φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας»
Κάτοικοι της περιοχής που έχουν βιώσει τον τρόμο και κινδύνευσαν ναχάσουν τη ζωή τους δηλώνουν εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία καιπεριγράφουν στη Voria.gr τις δραματικές εμπειρίες τους.

Τα πρωτεία σε κρούσματα παραβατικότητας κατέχει ο δήμος Μενεμένης, στον οποίο εντάσσεται η περιοχή του Δενδροποτάμου. Η κυρία Παναγιώτα Καλαμπόκα έπεσε θύμα ληστείας, πριν περίπου 8 μήνες: «Είχα πάει στην αγορά να ψωνίσω, ήταν πρωί 11 η ώρα, καθώς προχωρούσα αισθάνθηκα ένα άτομο από πίσω μου, τράβηξε το σταυρό που φορούσα και με έριξε κάτω. Φώναξα, αλλά κανείς δεν κατάφερε να τον πιάσει. Πού είναι η αστυνομία να μας προστατέψει; Φοβόμαστε να βγούμε από τα σπίτια μας».
         
 «Ανοίγουμε μόνο για γνωστούς πελάτες»
 Ο κ. Ιωάννης Αργυρόπουλος διατηρεί ψιλικατζίδικο στην Πολίχνη και τον έχουν ληστέψει τρεις φορές, ενώ κατά το τελευταίο περιστατικό παραλίγο να χάσει και την ίδια του τη ζωή. «Ήταν βράδυ, 11 η ώρα, τρία άτομα με μάσκες και γάντια μπήκαν μέσα στο μαγαζί. Ο ένας έβγαλε περίστροφο και ο δεύτερος έπιασε τον Γιάννη από το λαιμό και τον σημάδευε με ένα μαχαίρι. Αφού πήραν τα χρήματα που είχε πάνω του και τα τσιγάρα, προσπάθησαν να ανοίξουν την ταμειακή μηχανή, χωρίς να τα καταφέρουν. Έτσι, εκείνος που κρατούσε το μαχαίρι εκνευρίστηκε και μαχαίρωσε τον άντρα μου στο πρόσωπο», διηγείται η κυρία Ελένη, σύζυγος του θύματος του, και συνεχίζει: «Τώρα αναγκαζόμαστε μετά τις 9 το βράδυ να κλειδώνουμε το μαγαζί και να ανοίγουμε μόνο σε γνωστούς πελάτες. Είναι τραγικό. Κάποτε αφήναμε τα σπίτια μας ξεκλείδωτα για ώρες και τώρα ακόμα και όταν είμαστε μέσα στο σπίτι κλειδώνουμε. Πού είναι η πολιτεία; Μας έχουν εγκαταλείψει».

Δεν τους σταματά ούτε ο συναγερμός
«Οι διαρρήκτες έχουν γίνει επαγγελματίες και παραβίασαν την κύρια είσοδο του καταστήματός μου, παρότι διέθετε συναγερμό», δηλώνει ο κ. Ιωάννης Σιδηρόπουλος, ιδιοκτήτης πρακτορείου του ΟΠΑΠ. «Ήταν 3.30 τα ξημερώματα, οι δράστες μπήκαν στο μαγαζί μου και μέσα σε ελάχιστα λεπτά κατάφεραν να μου αφαιρέσουν δυο τηλεοράσεις συνολικής αξίας 2.800 ευρώ, έναν υπολογιστή αξίας 900 ευρώ, καθώς και την τερματική μηχανή του ΟΠΑΠ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δράστες δεν έκαναν καμία ζημιά στα μηχανήματα, δρουν σαν επαγγελματίες. Το σπίτι μου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κατάστημα, μέχρι να κατέβω, αυτοί ήδη είχαν φύγει», αναφέρει ο κ. Ιωάννης.

Οργή δημάρχων της Δυτικής Θεσσαλονίκης
 

Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής: «Η περιοχή μας είναι η πρώτη που θα έπρεπε να έχει ενισχυθεί από τον αστυνομικό της γειτονιάς. Παρά το γεγονός ότι μας είχαν υποσχεθεί ότι θα έρθουν αστυνομικοί στο δήμο, παρατηρώ ότι πολλές περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης έχουν ενισχυθεί με πεζή αστυνόμευση, εκτός από τη Μενεμένη. Αυτό είναι απαράδεκτο»

Δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης: «Φθάσαμε στο σημείο να καταθέσουμε στην εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την απουσία ελέγχων από την αστυνομία και την τροχαία. Στο δήμο μας έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές που έπεσαν θύματα ληστειών. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Η σχετικά αυξημένη παρουσία αστυνομικών το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι αρκετή προς το παρόν για να εμπεδωθεί το χαμένο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Δήμαρχος Κορδελιού, Ευστάθιος Λαφαζανίδης : «Το Κορδελιό έχει έντονο πρόβλημα παραβατικότητας, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν θα λυθεί μόνο με την ενίσχυση του αστυνομικού τμήματος. Ένα χάπι δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε την πηγή του προβλήματος, η οποία θεωρώ ότι είναι η φτώχεια. Όσο υπάρχουν άνεργοι και άστεγοι θα υπάρχει εγκληματικότητα».

Δήμαρχος Πολίχνης, Κώστας Θεοδωρίδης: «Η παραβατικότητα αποτελεί σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο και ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η ανεργία και η οικονομική μετανάστευση εντείνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Η δημοτική αρχή της Πολίχνης θεωρεί ότι η πρόληψη είναι η λύση. Πέρα από το Αστυνομικό Τμήμα που έχει βοηθήσει στη μείωση των κρουσμάτων, προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, θέτοντας σε λειτουργία το Πολυϊατρείο του δήμου, το φαρμακείο των φτωχών, ενώ παράλληλα στέλνουμε κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στα σχολεία».

Δήμαρχος Σταυρούπολης, Σάββας Σερασίδης: «Η περιοχή είναι εδώ και πολλά χρόνια συνδυασμένη με την έντονη παρουσία τοξικομανών, λόγω του ΟΚΑΝΑ. Ύστερα από πιέσεις και καταγγελίες καταφέραμε να έχουμε μια μεγαλύτερη παρουσίας της αστυνομίας. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μεγάλη έλλειψη, το μόνο που ζητάμε είναι προστασία και ασφάλεια».

Δήμαρχος Εύοσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας: «Τα κρούσματα είναι καθημερινά και παρά το γεγονός ότι υπάρχει αστυνομικό τμήμα, δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ούτε και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Ο δήμος Ευόσμου έχει 120.000 κάτοικους, δηλαδή πληθυσμό ίσιο με μία επαρχιακή πόλη, αλλά τα απογεύματα υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο που περιπολεί».

Δήμαρχος Νεάπολης, κ. Ναθαναήλ Λαδόπουλος. «Στο δήμο μας υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα, ωστόσο το δυναμικό του δεν είναι επαρκές, καθώς στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα εντάσσονται οι γύρω περιοχές όπως το Φίλυρο, τα Πεύκα, το Ρετζίκι».

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Νικόλαος Μπάτος: «Είμαστε από τους τυχερούς δήμους καθώς πέρα του αστυνομικού τμήματος, έχουμε ασφάλεια και δημοτική αστυνομία. Ωστόσο, εχθρός του καλού το καλύτερο και επομένως το καλύτερο είναι να στελεχωθούν με πεζή αστυνόμευση που θα προσφέρει στους πολίτες αίσθημα ασφάλειας».

Business Story
Off

ZENITH