Skip to main content

Μεγαλεπήβολοι στόχοι της Πορτογαλίας για το έλλειμμα

Τις φιλοδοξίες για περιορισμό της τάξεως του 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 5,1% που υπολογιζόταν η μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τα προηγούμενα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, ανακοίνωσε σήμερα ο σοσιαλιστής
Το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος το 2011 έχει θέσει η πορτογαλική κυβέρνηση. Τις φιλοδοξίες για περιορισμό της τάξεως του 4,6% του ΑΕΠ, έναντι 5,1% που υπολογιζόταν η μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με τα προηγούμενα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας, ανακοίνωσε σήμερα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, αναγγέλλοντας σήμερα και μία νέα δέσμη μέτρων λιτότητας στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Σόκρατες ανέφερε ταυτοχρόνως ότι η χώρα του στα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 7,3% του ΑΕΠ της -ποσοστό βελτιωμένο εν σχέσει με το αρχικώς ανακοινωθέν ποσοστό ελλείμματος 8,3%, μετά από το "ιστορικό" έλλειμμα 9,4% με το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009.

Αναγγέλθηκε επίσημα από τον κ. Σόκρατες ότι και η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες της και, παράλληλα, "θα αυξηθούν πολλές κατηγορίες φόρων".

Παραδείγματος χάρη, ο υψηλότερος ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, από 20% σε 21%, οι μισθοί ανωτάτων κρατικών λειτουργών και λοιπών δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν πάραυτα, ενώ ο φόρος εισοδήματος θα ενταθεί σε ποσοστό +1,5% σε σύγκριση με τους τωρινούς συντελεστές του.
Επίσης, θα φορολογηθεί εκτάκτως ο "τζίρος" των επιχειρήσεων, που έχουν ετήσια κέρδη άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

"Όλα αυτά είναι θεμελιώδη μέτρα υποστήριξης της εθνικής μας οικονομίας", υπογράμμισε ο πορτογάλος πρωθυπουργός αναγγέλλοντας αυτά τα οικονομικά μέτρα.
Ας υπενθυμιστεί ότι αναλόγως δραστικά οικονομικά και φορολογικά μέτρα υιοθέτησε χθες Τετάρτη κι η ισπανική κυβέρνηση, που επιχειρεί να περιστείλει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το τρέχον 9,4% του ΑΕΠ της.

ZENITH