Skip to main content

Μεγάλες οι εκπτώσεις, μηδενικός ο τζίρος στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας

Πτώση της αγοραστικής κίνησης που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50% παρατηρείται στα καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας, με τους εμπόρους να ρίχνουν τις τιμές έως και 70%, στοχεύοντας στην τόνωση τη
της Χριστίνας Καραμανίδου
karamanidou@voria.gr

Πτώση της αγοραστικής κίνησης που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50% παρατηρείται στα καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας, με τους εμπόρους να ρίχνουν τις τιμές έως και 70%, στοχεύοντας στην τόνωση της ρευστότητας έστω και με μειωμένη κερδοφορία. Όπως αναφέρουν στη Voria.gr οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων, η τραγική κατάσταση που επικράτησε καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους θα συνεχιστεί και κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης οι τιμές των προϊόντων είναι μειωμένες κατά μέσο όρο έως και 50%, χωρίς ωστόσο να προσελκύουν τους καταναλωτές. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Χαντζαρίδης, τις δύο πρώτες ημέρες η κίνηση στα καταστήματα ήταν ικανοποιητική, όχι όμως και ο τζίρος, καθώς, όπως λέει, ο κόσμος συνεχίζει να είναι επιφυλακτικός και δεν αγοράζει πριν κάνει την ανάλογη έρευνα αγοράς. «Έπειτα από μια νεκρή περίοδο για τον εμπορικό κόσμο, η αγορά άρχισε να κινείται και αυτό επειδή οι έμποροι πουλούν όσο-όσο, ελπίζοντας όχι στο να αποκομίσουν κέρδη, αλλά στο να ρευστοποιήσουν τα εμπορεύματά τους», υπογραμμίζει ο κ. Χαντζαρίδης.

Πτώση μέχρι και 40% σε σχέση με πέρσι σημειώνει η αγορά της Δράμας, με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου να χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε τραγική. «Τις πρώτες ημέρες η αγορά πήρε θετικά μηνύματα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να συγκριθεί με την περσινή περίοδο. Οι τιμές των προϊόντων είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 40%, με αποτέλεσμα οι τζίροι των καταστημάτων να μην  αρκούν για να καλύψουν όλες τις νέες μεταρρυθμίσεις που έχει επιβάλει το κράτος στον εμπορικό κόσμο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Ντινάκης.

Υποτονική χαρακτηρίζεται η κίνηση και στην Ξάνθη, με τον πρόεδρο του εμπορικού Συλλόγου, Γιάννη Αλεξιάδη, να κάνει λόγο για πτώση της αγοραστικής κίνησης έως και 50% σε σχέση με πέρσι. «Παρά τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων (έως και 50%), οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα διστακτικοί, με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα καταστήματα με κόσμο, ο οποίος όμως δεν αγοράζει», σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.

Με πτώση των τιμών έως και 50% προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στο Κιλκίς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Σταύρο Χατζηγεωργιάδη, τις πρώτες ημέρες υπήρχε ικανοποιητική κίνηση με δεδομένο την περίοδο που διανύουμε. «Αν συγκρίνουμε την κίνηση που σημειώθηκε τις πρώτες ημέρες των θερινών εκπτώσεων με τις ημέρες προ εκπτώσεων, τότε θα έλεγα ότι είναι εντυπωσιακή, ωστόσο αν συγκριθεί με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τότε θα την ονομάζαμε τραγική», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος.

Μειωμένη κατά 30% είναι η κίνηση και στη Βέροια, με τους καταστηματάρχες να ρίχνουν τις τιμές μέχρι και 50%, προσπαθώντας να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα της αγοράς. «Την πρώτη ημέρα, ο κόσμος βγήκε στα μαγαζιά όχι για να αγοράσει, αλλά για να ερευνήσει», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Αναστάσιος Κοντογουλίδης. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι οι φετινές εκπτώσεις δεν θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω των προσφορών που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα.

Στον αντίποδα, σανίδα σωτηρίας αποτελεί για τον εμπορικό κόσμο της Καβάλας οι θερινές εκπτώσεις, καθώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Ηλιάδης, συνήθως η κίνηση είναι ικανοποιητική, λόγω και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. «Η πρώτη ημέρα των εκπτώσεων πήγε πάρα πολύ καλά και ελπίζουμε να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με τον ίδιο ρυθμό. Προκειμένου να συμβεί αυτό, οι καταστηματάρχες, για πρώτη φορά, έκαναν πρεμιέρα εκπτώσεων με μείωση τιμών μέχρι και 50%», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου.

ZENITH