Skip to main content

Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στο νομό Τρικάλων

Τις μεγάλες δυνατότητες του νομού Τρικάλων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός αλλά και ο αθλητικός τουρισμός, αναδεικνύει έρευνα το
Τις μεγάλες δυνατότητες του νομού Τρικάλων για την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο γαστρονομικός αλλά και ο αθλητικός τουρισμός, αναδεικνύει το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής, που αποτελεί προϊόν εργασίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ο οικοτουρισμός θα αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους του νομού και θα στηριχθεί στο υψηλής ποιότητας περιβάλλον, με φυσικούς σχηματισμούς (λίμνες, ποτάμια και δάση). Θα αποτελέσει δε μια μορφή τουρισμού, η οποία θα είναι προσανατολισμένη στις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος και στα ενδιαφέροντα οικοσυστήματα του νομού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μορφές αυτές τουρισμού δεν απαιτούν σημαντικές δαπάνες και έχουν σχεδόν μηδενικά λειτουργικά έξοδα, καθώς εκείνο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο είναι η γνησιότητα του περιβάλλοντος και των προϊόντων, η φιλική διάθεση και η στοιχειώδης περιποιημένη εμφάνιση.

Όπως επισημαίνεται, αυτοί που ελκύονται από τέτοιες μορφές τουρισμού είναι γενικότερα προσανατολισμένοι σε ένα διαφορετικό σύστημα αξιών σε σχέση με τους συνηθισμένους τουρίστες του γενικού τουρισμού. Κατά συνέπεια, θα είναι δυνατή η αξιοποίηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής, αλλά και των ασχολιών, που είναι εναρμονισμένες με τα φυσικά δεδομένα.

Ο οικοτουρισμός στην περιοχή αναμένεται να αποκτήσει ένα ευρύτερο αντικείμενο, περιλαμβάνοντας και τα ανθρωπογενή στοιχεία, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον. Θα αποκτήσει έτσι ενδιαφέρον ένα ευρύτερο φάσμα αξιοποιήσιμων στοιχείων, όπως τα παραδοσιακά σπιτικά τρόφιμα (χυλοπίτες, λουκάνικα, τυριά κλπ), τα χειροποίητα αντικείμενα (υφαντά, πλεκτά, εργαλεία), τα κρέατα από ζώα ελεύθερης βοσκής και τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας (χωρίς χημικά και λιπάσματα).

Η περιοχή του Ασπροποτάμου έχει ήδη αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, προσφέροντας αξιόλογες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Οι υδάτινοι πόροι του νομού πρέπει να αξιοποιηθούν και να διαμορφωθούν σ΄ αυτούς χώροι υποδοχής τουριστών, προσφέροντας διάφορες δραστηριότητες (παρατήρηση φύσης, ψάρεμα, διάφορα αθλήματα που σχετίζονται με το νερό).

Ο τουρισμός περιπέτειας μπορεί να συνδεθεί, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, και με τον τουρισμό άθλησης, για την ανάπτυξη του οποίου θα πρέπει να αξιοποιηθεί η αθλητική υποδομή του νομού. Η ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων μπορεί να γίνει στα υδάτινα οικοσυστήματα (Ασπροπόταμος, λίμνη και φράγμα Μεσοχώρας) και για την καλύτερη οργάνωσή τους, οι περιοχές υποδοχής θα πρέπει να αποκτήσουν την κατάλληλη υποδομή.

Στο νομό μπορεί ακόμη να αναπτυχθεί μια μορφή τουρισμού που μπορεί να στηριχθεί στα τοπικά προϊόντα, τα οποία παράγονται στην περιοχή, στη βάση του γαστρονομικού τουρισμού. Περιοχές που μπορούν να αναπτύξουν γαστρονομικό τουρισμό, λόγω και της ύπαρξης νερόμυλων, είναι η Κάτω Παλαιοκαρυά, το Ροπωτό, τα Στουρναραίικα, ο ΄Αγιος Προκόπιος, η Κρανιά και η Μεσοχώρα. Η δε άσκηση ελεύθερης βοοτροφίας σε πολλές περιοχές (Περτουλιώτικα λιβάδια, Λουπάτα, Μαρόσσα, Αυγό, Πυρρά, Δέση, Τριγγία) μπορεί, επίσης, να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη τέτοιας μορφής τουρισμού.

Εξάλλου, στο νομό παράγονται πολλά και ιδιαίτερης αξίας παραδοσιακά προϊόντα (τυριά, κρασιά, τσίπουρο, είδη λαϊκής τέχνης, ελατόμελο, ρίγανη, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες), γεγονός που ενισχύει την προοπτική ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού.

ZENITH