Skip to main content

Μεγάλη Δευτέρα η 26η Απριλίου για τη Hellenic Steel

Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον μια από τις, λίγες εναπομείνασες πλέον, μεγάλες βιομηχανίες της Β. Ελλάδας. Mειοψηφούντες μέτοχοι φαίνεται ότι θα αντιδράσουν στην πρόταση της πλειοψηφίας για αύξηση
Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον μια από τις, λίγες εναπομείνασες πλέον, μεγάλες βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος, που συνδράμουν καθοριστικά στην οικονομία της περιοχής και κυρίως στον τομέα της απασχόλησης. Ο λόγος για τη Hellenic Steel στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, η οποία, μεθαύριο Δευτέρα, στις 26 Απριλίου δηλαδή, έχει προγραμματισμένη μια από τις πιο κρίσιμες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών, στην οποία καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η πρόταση που συζητείται μιλά για μια κεφαλαιακή «ένεση» της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, η οποία έχει χαρακτηριστεί από όσους την προωθούν ως «οξυγόνο» για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της βιομηχανίας και συνακόλουθα και για τη μελλοντική βιωσιμότητά της.

Πού είναι το πρόβλημα; Η κρισιμότητα της περίστασης έγκειται στο γεγονός ότι με την προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου φαίνεται ότι δεν συναινούν τουλάχιστον δύο από τους μετόχους μειοψηφίας, σε σημείο ώστε να γίνεται ευθέως λόγος ακόμη και για πιθανό αδιέξοδο στη διαδικασία. Κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί και στην πράξη, αναπόδραστα θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας για τους 400 εργαζόμενους που απασχολεί άμεσα η επιχείρηση, ενώ πρόβλημα θα προκύψει και για τους περίπου 1.000 έμμεσα εξαρτημένους από τη λειτουργία της.

Την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης την κατέχει ο ιταλικός όμιλος Riva μέσω της Chabana S.A, η οποία διατηρεί το 51,81% του κεφαλαίου, ενώ αμέσως επόμενος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η τράπεζα Πειραιώς, με ποσοστό 30,83%. Το μετοχικό σχήμα συμπληρώνουν η ιαπωνική Marubeni Itochu Steel Eur, με 14,84% και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με το εναπομείναν 2,51%.

Στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Hellenic Stell, όμως, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, όπως υπογραμμίζεται και σε σχετική επιστολή της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, «αν και παρέστη το 97,49% των μετόχων, η Τράπεζα Πειραιώς και η Marubeni που ελέγχουν το 45,67% του κεφαλαίου της εταιρείας, καταψήφισαν την προταθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των περίπου 50 εκ. ευρώ». Η Εθνική τράπεζα, να σημειωθεί, στην εν λόγω γενική συνέλευση δεν είχε εκπροσωπηθεί.

Ενόψει του διαφαινόμενου αδιεξόδου η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει ήδη ζητήσει την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομίας, καθώς εάν δεν συντελεστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τότε εκλείπουν οι νόμιμες προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας της Hellenic Steel.

Πρακτικά ο κίνδυνος που ελλοχεύει, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, είναι να της αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας. «Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διακοπή λειτουργίας της εταιρίας και στην ανάκληση της άδειάς της. Ως συνέπεια οι εργαζόμενοι σε αυτήν θα βρεθούν χωρίς εργασία», τονίζεται στην επιστολή της νομαρχίας που καταλήγει ότι η λειτουργία της εταιρείας απέφερε σημαντικά έσοδα σε φορείς του Δημοσίου, όπως η ΟΛΘ ΑΕ, η οποία είχε έσοδα 11 εκ. ευρώ ετησίως από την Hellenic Steel, που χρησιμοποιεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τις μεταφορικές της ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι η Hellenic Steel «πρωταγωνίστησε» στις αρχές του 2009, καθώς η οικονομική κρίση και η μεγάλη πτώση της παραγωγής-πωλήσεων στον κλάδο της, την οδήγησε αρχικά στη χρήση ελαστικής μορφής εργασίας για το προσωπικό και τότε η «μπάλα» είχε πάρει τους περισσότερους από τους 400 εργαζόμενούς της. Κατόπιν η διοίκηση δεν θέλησε να υλοποιήσει τις μισθολογικές αυξήσεις, που προέκυπταν για το 2009 από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με συνέπεια η υπόθεση να καταλήξει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Τελικώς επιτεύχθηκε συναίνεση, καθώς ενώ η διοίκηση ζητούσε αρχικά μηδενικές αυξήσεις για το 2009, αλλά μετά συμφώνησε να δώσει ένα ποσοστό διεύρυνσης στις αποδοχές των εργαζόμενων.

ZENITH