Skip to main content

Μεγάλη πορεία χιλιάδων μεταλλωρύχων έξω από τη Βουλή(φωτο+vid)

Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα από περίπου 5.000 μεταλλωρύχους από τη Χαλκιδική. «Είμαστε εργάτες κι όχι τρομοκράτες» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Ολοκληρώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας από περίπου 5.000 μεταλλωρύχους που αφίχθησαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική με κομβόι 82 λεωφορείων, διαδηλώνοντας υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Η ογκώδης πορεία (δείτε φωτογραφίες και βίντεο, ΕΔΩ) έφτασε στο Σύνταγμα, έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο, με τους μεταλλωρύχους να φωνάζουν συνθήματα όπως «Είμαστε εργάτες κι όχι τρομοκράτες», «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» και «Κάτω τα χέρια από τα μεταλλεία». Κατά τη διάρκεια της πορείας παραδόθηκαν ψηφίσματα στην Πρεσβεία του Καναδά, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον πρωθυπουργό, στη Βουλή και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται να επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Εξαιτίας της κινητοποίησης έχουν τεθεί σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Image
sk2

Νωρίτερα, διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, στον οποίο και παρέδωσαν ψήφισμα. Άλλη αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ Άρη Αλεξόπουλο.

«Εδώ είναι η εργατιά. Οι αριστεροί υπουργοί έπρεπε να είναι δίπλα σ' αυτούς και όχι να κάθονται σε πολυθρόνες», ανέφερε εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γιώργος Χατζής ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμιά σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Όπως υποστήριξε, ο αναπληρωτής υπουργός περιορίστηκε να πει πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα.

 
Δείτε βίντεο με δηλώσεις, του Προέδρου του σωματείου Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας, εκπροσώπου της ΓΣΕΕ και εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Αθηνών:
 

Με κράνος μεταλλωρύχου ο Γεωργιάδης

Εξάλλου, στη διαδήλωση έδωσε το παρών ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έτυχε μάλιστα θερμής υποδοχής. Ο κ. Γεωργιάδης, που σε ένδειξη συμπαράστασης στους διαδηλωτές φόρεσε και κράνος μεταλλωρύχου, ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος που κάποιοι λένε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν είναι δίκαιος γιατί δεν συμπαθούν τον όποιο εργοδότη».

«Πρώτη φορά ακούω δήθεν αριστερούς να λένε "να χάσετε τη δουλειά σας γιατί εργάζεστε στον α ή στον β"», ανέφερε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε: «Αυτό δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να σας πετάξουν στον δρόμο, στην ανεργία».

Άλλωστε, και ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης τάχθηκε στο πλευρό τους λέγοντας πως είναι μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τις δουλειές τους.

«Όταν για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής υπάρχουν ομόφωνες εισηγήσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου, όταν τρεις φορές το Συμβούλιο Επικρατείας δικαιώνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όταν 2.000 άμεσα εργαζόμενοι και τουλάχιστον 5.000 έμμεσα απασχολούμενοι δημιουργούν με την ίδια τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, μια πανίσχυρη θωράκιση της υγείας και του περιβάλλοντός τους, τότε είμαστε όλοι μαζί με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Το χρονικό της κατάβασης

Το κομβόι με τα 82 λεωφορεία, ξεκίνησε από τη Χαλκιδική χθες το απόγευμα. Τα λεωφορεία με τους μεταλλωρύχους έφτασαν στη Λαμία λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα όπου πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη στάση και συνέχισαν την πορεία τους προς Αθήνα, όπου, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, αφίχθησαν τμηματικά στη Μεσογείων.

Αντι-πορεία στα Προπύλαια

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) οργάνωσε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία, σήμερα, στις 18.00 σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής που ζητούν να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Σημειώνεται ότι λόγω των δύο συγκεντρώσεων ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Αστυνομίας που σχεδιάζουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας προκειμένου να μη συναντηθούν οι δύο κινητοποιήσεις και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έγιναν πριν από μερικές ημέρες στη Χαλκιδική.

τελευταία ενημέρωση 19:19

Business Story
Off

ZENITH