Skip to main content

Μεγάλο στοίχημα σήμερα για ευρώ και χρηματιστήρια

Με κομμένη ανάσα περιμένουν οι αγορές το σημερινό ξεκίνημα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, αλλά και την διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.
Με κομμένη ανάσα περιμένουν οι αγορές το σημερινό ξεκίνημα των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη, αλλά και την διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου. Μετά την «μαύρη Παρασκευή», που προηγήθηκε, όταν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε πολύ κοντά στα επίπεδα του 1,20, αλλά και την κάθετη πτώση των μεγάλων κεφαλαιαγορών της Ευρωζώνης, που σημείωσαν απώλειες μεγαλύτερες του 2% και του 2,50%, ακολούθησε μια συνδυασμένη προσπάθεια κοινοτικών παραγόντων, όλο το Σαββατοκύριακο, για να πέσουν οι τόνοι και να αποκατασταθεί το κλίμα στις αγορές.

Είναι ενδεικτικές οι παρεμβάσεις που έγιναν υπέρ της Ουγγαρίας, η «ομολογία» της οποίας για την κακή κατάσταση της οικονομίας της, ήταν η αιτία που βυθίστηκαν όλα τα χρηματιστήρια το τελευταίο εργάσιμο 24ωρο. Το παράδοξο είναι πως ενώ η κυβέρνηση της Βουδαπέστης δηλώνει απαισιόδοξη, όλοι οι υπόλοιποι δηλώνουν ...αισιόδοξοι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθούν τα προσχήματα.

Τον τόνο, πάντως, δίνουν ως συνήθως από τα ξημερώματα οι ασιατικές αγορές, αλλά τα πάντα θα κριθούν από το πως θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Εννοείται ότι και το χρηματιστήριο της Αθήνας θα κινηθεί στο ίδιο κλίμα, αν και είναι τέτοια η ρηχότητα του, που μπορεί ακόμα και να το ...αυτονομήσει. 

ZENITH