Skip to main content

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Γερμανία

Η «ψαλίδα» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς στη Γερμανία διευρύνεται συνεχώς, προκαλώντας όμως κοινωνική αστάθεια, γνωμάτευσε το οικονομικό Ινστιτούτο διαμόρφωσης γνώμης.
 Η «ψαλίδα» ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς στη Γερμανία διευρύνεται συνεχώς, προκαλώντας όμως κοινωνική αστάθεια, γνωμάτευσε το οικονομικό Ινστιτούτο διαμόρφωσης γνώμης, DIW αναδεικνύοντας, παράλληλα, την αντίθεση μεγάλων τμημάτων του γερμανικού λαού στο προσφάτως ανακοινωθέν κυβερνητικό πρόγραμμα εξοικονόμησης συνολικώς 80 δισ. ευρώ, με κατάργηση όμως πολλών κοινωνικών επιδομάτων και φορο-απαλλαγών.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που πλήττει τους χαμηλόμισθους μόνον», γνωμάτευσε το Ινστιτούτο. Αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια, πολλές χιλιάδες εκατοντάδες πολιτών εξεγείρονται, σημειώνεται, ενώ παρατηρείται ότι εί ναι ένα πρόγραμμα «ατελέσφορο από την άποψη της λαϊκής αποταμίευσης».

«Διαπιστώνουμε ότι αυξάνονται, ταυτοχρόνως, οι αριθμοί των πλούσιων, αλλά και των πτωχών στη Γερμανία και ότι φέτος ολοκληρώνεται μία 10ετής χρονική περίοδος κατά την οποία πολλά ΄νοικοκυριά΄ φτωχαίνουν», επισημαίνεται επίσης από την έρευνα του DIW.

Για παράδειγμα, άγαμος που ελάμβανε προ 10ετίας αποδοχές μηνιαίως 680 ευρώ πέρυσι κέρδιζε μόνον 645 ευρώ, ενώ άγαμος που κέρδιζε 2.400 ευρώ προ 10ετίας, πέρυσι ελάμβανε μηνιαίως 2.700 ευρώ.«Φθίνει η μεσαία κοινωνική τάξη», συμπεραίνεται «μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο και του -65%, με το οποίο έφθινε όταν έμπαινε αυτή η 10ετία».

Τα πορίσματα της μελέτης του DIW είναι οπωσδήποτε «νερό στο μύλο» όσων επικρίνουν το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο, που συμπιέζει στο εσωτερικό τα λαϊκά εισοδήματα σε ζημία, επίσης, πολλών σπουδαίων ευρωπαίων αλλά και άλλων οικονομικών εταίρων του Βερολίνου.

ZENITH