Skip to main content

Μεγαλύτερη η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από 620 εκατ. ευρώ

Στο ένα δισ. ευρώ υπολογίζεται τελικώς το ύψος της μαύρης τρύπας στα έσοδα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Ο αρχικός υπολογισμός, που έκανε λόγο για 620 εκατ. ευρώ, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ό
Στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται τελικώς το ύψος της μαύρης τρύπας στα έσοδα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Ο αρχικός υπολογισμός, που έκανε λόγο για 620 εκατ. ευρώ, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι είναι «μερικώς ορθώς». Κι αυτό γιατί σε αυτόν δεν υπολογίζονταν μέχρι σήμερα οι επιστροφές του ΦΠΑ. Όμως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα και τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να αποδοθούν στους νόμιμους αποδέκτες τους, οπότε η απόκλιση από τα προϋπολογισθέντα είναι τελικώς πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με την εκτίμηση που γίνεται για το ύψος της μαύρης τρύπας στο κομμάτι των εσόδων σε ετήσια βάση, αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, τότε είναι πολύ πιθανό το μέγεθός της να φτάσει και να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, δε, να προσεγγίσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο θα τινάξει στον αέρα όλη τη δημοσιονομική προσπάθεια.

Αρκεί και μόνο να σημειωθεί ότι από την περικοπή στους μισθούς και στις συντάξεις, το όφελος δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Τα οποία «θα πάνε στράφι» λόγω της ανικανότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να επιτελέσει το έργο του.

ZENITH