Skip to main content

Μεικτά πρόσημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν για μία ακόμα συνεδρίαση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές με τους τίτλους της BP να ανακάμπτουν μετά από υποστηρικτικά σχόλια από τη βρετανική κυβέρνηση.
Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν για μία ακόμα συνεδρίαση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές με τους τίτλους της BP να ανακάμπτουν μετά από υποστηρικτικά σχόλια από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 2%. Στους κερδισμένους ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκαν κατά 0,60% και 1,11%, αντίστοιχα, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,14%.

Επιπλέον τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα αναζωπύρωσαν την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία. Σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή της BP ανακτώντας μέρος των απωλειών που κατέγραψε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τους αναλυτές να εκτιμούν ωστόσο ότι η άνοδος θα είναι περιορισμένη.

Εν τω μεταξύ, κοντά στα 1,21 δολάρια διαμορφώνεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά την τριήμερη άνοδό του, λόγω της τάσης των επενδυτών για αποκόμιση κερδών.  Σύμφωνα με επενδυτές, η αποκόμιση κερδών ξεκίνησε μετά το ράλι 1,3% που σημείωσε χθες το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Όπως εκτιμούν, η αγορά παραμένει επιφυλακτική ότι η εν λόγω τάση δεν θα διαρκέσει πολύ και το ευρώ θα αρχίσει να υποχωρεί και πάλι. Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφωνόταν στα 1,2095 δολάρια.

Θετικό σήμα από ΗΠΑ

Πάντως στην αμερικανική αγορά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ επισκιάζουν τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι Dow Jones και S&P περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες που κατέγραφαν από την αρχή της συνεδρίασης, ενώ σε θετικό έδαφος πέρασε ο τεχνολογικός Nasdaq. Οι μετοχές του κλάδου υγείας βοήθησαν την αγορά να ανακάμψει, αντισταθμίζοντας την πτώση των μετοχών του καταναλωτικού κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Wall Street γνώρισε μια από τις πιο ενθουσιώδεις συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν κέρδη σχεδόν 3% καθώς τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και το άλμα των κινεζικών εξαγωγών άμβλυναν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα όσον αφορά στα μακροοικονομικά, οι Αμερικανοί καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους το Μάιο με τις λιανικές πωλήσεις να σημειώνουν απροσδόκητη πτώση τον περασμένο μήνα. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση των πωλήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν είχαν υποχωρήσει 2,2%.

Στον αντίποδα, αύξηση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει το University of Michigan σε συνεργασία με το Reuters, ξεπερνώντας παράλληλα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτή την ώρα ο Dow Jones υποχωρεί 0,32%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,29%.

ZENITH