Skip to main content

Μειωμένα έως 19% τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών τον Ιανουάριο

Σημαντική πτώση σημείωσαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ από εισφορές και οφειλές μεγαλώνοντας την ανησυχία των διοικήσεων για την τρέχουσα ταμειακή επάρκεια.

Σημαντική πτώση σημείωσαν τον Ιανουάριο τα έσοδα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ από εισφορές και οφειλές μεγαλώνοντας την ανησυχία των διοικήσεων για την τρέχουσα ταμειακή επάρκεια.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ημερησίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που υποβλήθηκαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα έσοδα του ΙΚΑ από τις ρυθμίσεις των οφειλών μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 19% φτάνοντας στα 76 εκατ. ευρώ από 94 εκατ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του '14 (όταν «έτρεχαν» προηγούμενες - λιγότερο ευνοϊκές - ρυθμίσεις χρεών).

Μειωμένα, λόγω της ισχύος μειωμένων εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κ.α., ήταν τον Ιανουάριο και τα έσοδα από τρέχουσες εισφορές (στα 950 εκατομμύρια ευρώ έναντι 997 εκατομμυρίων ευρώ) ενώ μείωση, της τάξης του 8%, είχε τον ίδιο μήνα και ο ΟΑΕΕ στα έσοδα τόσο από τρέχουσες εισφορές όσο και από ρυθμίσεις οφειλών.

Ταυτόχρονα με τη μείωση των εσόδων υποχώρησε και το ενδιαφέρον των οφειλετών να εντάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ρύθμιση των 72 - 100 δόσεων σε αναμονή μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης ή ακόμη και «παγώματος» των χρεών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσω του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ, τον Ιανουάριο εκδόθηκαν μόνο 8.823 αποφάσεις (όσες είχε το ΙΚΑ μέσα σε μια...εβδομάδα στη διάρκεια του Νοεμβρίου) για ρύθμιση οφειλών 169 εκατομμύρια ευρώ. Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων οφειλετών είχε «ανακοπεί» ήδη από το Δεκέμβριο «πέφτοντας» στις 684 αιτήσεις την ημέρα κατά μέσο όρο έναντι των 900 - 1.000 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.



 

ZENITH