Skip to main content

Μειώνουν τις τιμές οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος στρέφονται οι έμποροι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να συνεχίσουν να πωλούν σε χαμηλές τιμές, βλέπο
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Τρόπους για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα αναζητούν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι βλέπουν τον κλοιό να σφίγγει ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των νέων μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση υπό την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Ο κάθε έμπορος μπορεί να πωλεί τα προϊόντα του σε χαμηλές τιμές μέχρι, όμως, ένα σημείο. Εκτός και αν μειωθούν τα λειτουργικά μας έξοδα, αλλά υπό προϋποθέσεις όπως να μειωθούν τα ενοίκια, τα δημοτικά τέλη και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ. Θα βρούμε σίγουρα τρόπους να τα μειώσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ΕΣΘ, κ. Κωστής Χαντζαρίδης.

Όπως  γνωστοποίησε ο ίδιος - σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού ο ΕΣΘ, η ΟΒΣΘ, η ΟΕΕΘ και η ΓΣΕΒΕΕ - οι έμποροι σκέφτονται ήδη να στραφούν σε εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να μειώσουν έστω και τα έξοδα για το λογαριασμό της ΔΕΗ. Παράλληλα, σημείωσε ότι η μείωση των λειτουργικών εξόδων των δήμων με την ισχύ του «Καλλικράτη» θα πρέπει να έχει ως επακόλουθο και την αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις της πόλης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι έμποροι της Θεσσαλονίκης όχι μόνο θα απορροφήσουν τη νέα αύξηση στον ΦΠΑ, αλλά θα μειώσουν τις τιμές στα προϊόντα τους.

Παράλληλα, ο κ. Χαντζαρίδης εξέφρασε την αμφιβολία του για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, καθώς, όπως σημείωσε, δεν περιέχουν κάποιο αναπτυξιακό μέτρο που θα δώσει ώθηση στην αγορά.

«Θέλουμε το κράτος να είναι παραγωγικό και να διαχειρίζεται καλύτερα το δημόσιο πλούτο. Αλλά ανησυχούμε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων, γιατί δεν ξέρουμε ποιος θα τα επιβάλλει και αν θα τα επιβάλλει. Μας λένε να αδειάσουμε τις τσέπες μας, μετά θα μας ζητάνε να ξηλώσουμε το πανάκι από την τσέπη μας και στο τέλος θα μας πάρουν το παντελόνι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαντζαρίδης.

Ο κ. Χαντζαρίδης προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα το Σεπτέμβριο θα βρεθούμε μπροστά σε μια δραματική αύξηση των λουκέτων των επιχειρήσεων και πιθανότατα σε μειώσεις προσωπικού ή ελαστικές μορφές εργασίας. Ήδη, όπως ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ) μέχρι τις 31 Μαρτίου οι οφειλέτες προς τη ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα ήταν 827.369 επιχειρήσεις, με συνολικά χρέη 23,4 δισ. ευρώ. Από αυτές οι 76.423 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με συνολικά χρέη 4,8 δισ. ευρώ.

«Όταν μειώνεται συνέχεια ο κύκλος εργασιών κάποιου, το ευκολότερο μέτρο είναι η μείωση προσωπικού. Βέβαια στις ΜμΕ δεν ισχύει αυτό γιατί οι εργαζόμενοι εκεί είναι ένας-δύο», σημείωσε ο κ. Χαντζαρίδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Ιωάννης Παπαργύρης, σημείωσε ότι τα νέα μέτρα δεν είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα.

«Πέρα από το ασφαλιστικό, στον αναπτυξιακό τομέα έχουν παγώσει τις κινήσεις, όπως να δώσουν χρήματα στην αγορά ώστε οι ΜμΕ να μην είναι στην κατάσταση που βρίσκονται», δήλωσε ο κ. Παπαργύρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το α΄ εξάμηνο του 2010 θα χαθούν 100.000 θέσεις εργασίας – ίδιος αριθμός με τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν το β΄ εξάμηνο του 2009 – χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις των νέων μέτρων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης ΟΒΣΘ, κ. Σταύρος Ζαχαρέλης, υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα οδηγούν την Ελλάδα στον γκρεμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει κλείσει το 20% των περίπου 750.000 ΜμΕ που υπάρχουν στην Ελλάδα.

«Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Οι αλόγιστε δαπάνες στο δημόσιο δεν έχουν συνάρτηση με τα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα. Η κρίση δεν πρέπει να μεταφερθεί στις πλάτες αυτών που δεν φταίνε», δήλωσε ο κ. Ζαχαρέλης.

Ο ίδιος ζήτησε την αντικατάσταση του υπάρχοντος αναπτυξιακού νόμου από ένα ολοκληρωμένο  αναπτυξιακό σχέδιο που θα στηρίζει πραγματικά τις ελληνικές ΜμΕ και τους αυτοαπασχολούμενους.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης ΟΕΕΘ, κ. Ιωάννης Μανδρίνος, εξέφρασε και αυτός την αντίθεσή του στα νέα μέτρα υποστηρίζοντας ότι θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η μείωση των μισθών και συντάξεων θα οδηγήσουν στην μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού, στη δραματική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, στην μεγαλύτερη ύφεση της αγοράς με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείσουν και η ανεργία να ξεπεράσει τα σημερινά μεγάλα επίπεδα», υπογράμμισε ο κ. Μανδρίνος και συμπλήρωσε ότι «όλα αυτά τα φορομπηχτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν τον ελληνικό λαό σε μεγάλη αγωνία για το μέλλον και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο τέλμα, την συρρίκνωση και τον αφανισμό».

Όπως γνωστοποίησαν οι εκπρόσωποι των σωματείων θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 10 πμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αρχαία Αγορά για να «υπερασπιστούν τις επιχειρήσεις, τις οικογένειες και το μέλλον των παιδιών τους». Παράλληλα, αύριο κλειστά θα είναι τα περισσότερα καταστήματα της πόλης, καθώς ο ΕΣΘ καλεί τα μέλη του να κλείσουν τα καταστήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα.

ZENITH