Skip to main content

Μειώσεις των δαπανών στη Βουλγαρία

Ο Πέτερ Γκάνεφ από το Ινστιτούτο Οικονομίας της Αγοράς (ΙΜΕ) δήλωσε πως το Δημόσιο θα πρέπει να δαπανά χρήματα που διαθέτει, χωρίς να αξιοποιεί πόρους από το αποθεματικό.
Τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αντί της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2010, η οποία θα κατατεθεί στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου προς συζήτηση, προτείνουν Βούλγαροι οικονομολόγοι.

Ο Πέτερ Γκάνεφ, από το Ινστιτούτο Οικονομίας της Αγοράς (ΙΜΕ), δήλωσε πως το Δημόσιο θα πρέπει να δαπανά χρήματα που διαθέτει, χωρίς να αξιοποιεί πόρους από το αποθεματικό.

Το ΙΜΕ προτείνει τη μείωση των δαπανών των υπουργείων και των φορέων που εποπτεύονται από το βουλγαρικό Δημόσιο κατά 20%. Από μια τέτοια εξέλιξη, το ΙΜΕ εκτιμά πως στα ταμεία του κράτους θα εισρεύσουν περίπου 964 εκατ. λέβα (περίπου 480 εκατ. ευρώ).

Επίσης, το Ινστιτούτο «συστήνει» τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Άμυνας κατά 30%, εκτιμώντας πως θα εξοικονομηθούν πόροι ύψους 268 εκατ. λέβα (περίπου 134 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με το ΙΜΕ, η κυβέρνηση πρέπει, επίσης, να μειώσει κατά 15% τις επιχορηγήσεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

 Ο Αμερικανός οικονομολόγος Ρίτσαρντ Ραν, ο οποίος είναι σύμβουλος του ΙΜΕ, τόνισε πως το δημοσιονομικό αποθεματικό δεν πρέπει να αξιοποιείται για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά για να χρηματοδοτεί έργα υποδομών.

 Ο ίδιος εκτιμά ότι η βουλγαρική κυβέρνηση επιδεικνύει «συμπεριφορά»δημοσιονομικήςπειθαρχίας και προβλέπει πως, σε λίγα χρόνια, η Βουλγαρία θα είναι σεκαλύτερη (οικονομική) κατάσταση από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής,ακόμη και της δυτικής Ευρώπης.

Ο κ. Ραν υπογράμμισε πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού πρέπει να διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω του 3% (του ΑΕΠ), προκειμένου οι επενδυτές να μην ανησυχούν για την πορεία της βουλγαρικής οικονομίας.

 Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΜΕ, Σβέτλα Κονσταντίνοβα, επεσήμανε πως η δαπάνη πόρων από το δημοσιονομικό αποθεματικό είναι «πέρα από κάθε λογική και αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η «κίνηση» είναι και ένα αρνητικό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη βουλγαρική αγορά ή εξετάζουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής τους σ΄ αυτήν.

ZENITH