Skip to main content

Μείωση 29,3% στα κέρδη εξαμήνου των βουλγαρικών τραπεζών

Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται η Εθνική, με τη θυγατρική της UBB, η EFG Eurobank με τη Postabank, η Πειραιώς, η Emporiki Bank και η Alpha Bank, με συνολικό μερίδιο περίπου 30% της αγοράς.
Σημαντική μείωση της τάξης του 29,3% κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο του 2010 τα συνολικά κέρδη του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν οι πέντε μεγαλύτερες ιδιωτικές ελληνικές τράπεζες κατέχοντας μερίδιο περίπου 30% της τοπικής αγοράς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η βουλγαρική κεντρική τράπεζα (Bulgarian National Bank) σε απόλυτα μεγέθη η κερδοφορία του συστήματος στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στα 353 εκ. λέβα ή κατά τι πάνω από 160 εκ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται η Εθνική Τράπεζα, με τη θυγατρική της UBB, η EFG Eurobank με τη Postabank, η Πειραιώς με τη θυγατρική της, η Emporiki Bank και η Alpha Bank. Οι τρεις πρώτες, μάλιστα, βρίσκονται, παραδοσιακά, σταθερά μέσα στις πρώτες 6-7 τράπεζες της Βουλγαρίας, με κριτήριο το ενεργητικό και την κερδοφορία τους.

Όσον αφορά στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τοπικών τραπεζών, εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της BNB δείχνουν ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν στο 18,03%, έναντι του 18,24% τρεις μήνες νωρίτερα και η διολίσθηση αυτή, όπως διευκρινίζεται, είναι οριακή και δεν οφείλεται σε θεμελιώδη μεγέθη.

«Στο διάστημα Μάρτιος–Ιούνιος 2010 η έκθεση των τραπεζών σε δάνεια που είναι σε καθυστέρηση για χρονική περίοδο πάνω από 90 ημέρες, ως ποσοστό επί του συνόλου των ακαθάριστων χορηγήσεων, εξαιρουμένων εκείνων προς πιστωτικά ιδρύματα, αυξήθηκε από το 7,81% στο 9,45%», τονίζεται από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Βουλγαρίας, το οποίο, ωστόσο, επισημαίνει ότι όλες αυτές οι αλλοιώσεις είναι καλυμμένες από τα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών. Παράλληλα δε, υποστηρίζει πως το συνολικό ύψος της κερδοφορίας παραμένει σε αποδεκτό επίπεδο και διευκρινίζει ότι στην εξεταζόμενη χρονική περίοδο προήλθε κυρίως από το βασικό αντικείμενο δραστηριότητας των τραπεζών.

Αναφορικά με το ενεργητικό του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, εξάλλου, η Bulgarian National Bank αναφέρει ότι διαμορφώθηκε στα 71 δισ. λέβα ή κατά τι περισσότερο από 37-38 δισ. ευρώ, και είναι αυξημένο 2,2% σε σχέση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2009.

«Κατά τη διάρκεια του τριμήνου αναφοράς υπήρξε επίσης, μια ασήμαντη μείωση των μετρητών, καθώς και μια ταυτόχρονη αύξηση των κινητών αξιών σε διαπραγμάτευση, οι οποίες είναι διαθέσιμες προς πώληση ή και κατοχή για τα ώριμα χαρτοφυλάκια. Αυτή η δυναμική είχε ως συνέπεια τη συρρίκνωση κατά 1,1% στο μερίδιο αγοράς των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας το οποίο υποχώρησε, συνολικά, στο 56,3%», τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Αντίστοιχα, το ύψος των ακαθάριστων χορηγήσεων 6μήνου των τοπικών τραπεζών διαμορφώθηκε σε 60 δισ. λέβα ή πάνω από 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 54,7% αφορά επιχειρηματικά δάνεια, το 31,1% έκθεση σε δάνεια λιανικής τραπεζικής, ενώ υπάρχει κι ένα 14,2% του συνόλου που αντιπροσωπεύει δάνεια σε πιστωτικά ιδρύματα. Ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους παρατηρήθηκε πως τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 0,7%, ενώ τα στεγαστικά, αντίστοιχα, κατά 0,9%.

Ως προς τα κεφάλαια που προσέλκυσε το τοπικό τραπεζικό σύστημα έως το τέλος του πρώτου 6μήνου του έτους, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το συνολικό τους ύψος ανήλθε σε 60,8 δισ. λέβα ή πάνω από 33 δισ. ευρώ. Το μερίδιο των φυσικών προσώπων, αλλά και νοικοκυριών, σε σχέση με τις συνολικές καταθέσεις του συστήματος δε, έχει αυξηθεί περί το 43,3% συνολικά, ενώ ειδικά στη διάρκεια του εξεταζόμενου τριμήνου το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης είναι στο 2,2%.

ZENITH