Skip to main content

Μείωση 40,7% στα κέρδη του Ομίλου Τιτάν

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Τιτάν, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και τους φόρους, ανήλθαν σε 123 εκ. ευρώ , μειωμένα κατά 40,7%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,52 ευρώ έναντι 2,53
 O κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν κατά το 2009 ανήλθε σε 1,361 δισ. ευρώ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 13,8% σε σύγκριση με το 2008. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 13,2% και έφθασαν τα  330 εκ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και τους φόρους, ανήλθαν σε 123 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 40,7%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,52 ευρώ έναντι 2,53 κατά το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη θετική φορολογική επίδραση που είχε ο Όμιλος το 2008, ύψους 22,6 εκ.ευρώ, καθώς και η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης που επιβλήθηκε στις ελληνικές εταιρίες το 2009 για τα κέρδη που παρουσίασαν το 2008, συνολικού ύψους 10,9 εκ. ευρώ για τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ, επηρεάζουν τη σύγκριση μεγέθους των καθαρών κερδών μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του 2009 προς το 2008. Σε συγκρίσιμη βάση, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 27,6% σε 134,3 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η παρατεταμένη και βαθύτατη κρίση του κατασκευαστικού κλάδου στις ΗΠΑ, η ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και η απότομη κάμψη των αγορών στις χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις του Ομίλου. Την πίεση στην κερδοφορία κατόρθωσε μόνο εν μέρει να αντισταθμίσει η άνοδος της αύξηση της ζήτησης στην Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε σημαντικά το 2009. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), οι άδειες νέων οικοδομών μειώθηκαν κατά 26% σε όγκο έναντι του 2008, επηρεάζοντας άμεσα την κατανάλωση τσιμέντου, η οποία εκτιμάται ότι έχει μειωθεί ανάλογα. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, η οποία ανήλθε σε ευρώ 128 εκ., εμφανίζοντας πτώση κατά 24% σε σύγκριση με το 2008.

Στις ΗΠΑ, η ζήτηση για δομικά υλικά συνέχισε την έντονα πτωτική της πορεία για μια ακόμη χρονιά. Η κατανάλωση τσιμέντου μειώθηκε κατά 27%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Portland Cement Association. Ο ρυθμός έναρξης κατασκευής νέων κατοικιών έχει μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα του 2006 κατά περίπου 75% στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες. Ταυτόχρονα εντάθηκε η κρίση στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, ενώ από το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μέσω της δημοπράτησης δημοσίων έργων μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των πόρων εκταμιεύθηκε εντός του έτους και ως εκ τούτου δεν επηρέασε ουσιαστικά την κατανάλωση δομικών προϊόντων. Το 2009 η λειτουργική κερδοφορία στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 40%, φθάνοντας μόλις τα ευρώ 26 εκ.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι αρνητικές επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης οδήγησαν σε απότομη επιβράδυνση των τοπικών αγορών και κάμψη της ζήτησης για τα προϊόντα μας σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Η επένδυση για την ανέγερση νέου εργοστασίου τσιμέντου στην Αλβανία προχώρησε απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια του έτους και ήδη εκτελούνται δοκιμές, εν αναμονή της άμεσης έναρξης λειτουργίας. Συνολικά στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 30% σε ευρώ 74 εκ.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση στην Αίγυπτο (η οποία αυξήθηκε κατά 25% το 2009 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία), σε συνδυασμό με τις εξαγορές που πραγματοποίησε ο Όμιλος το 2008 στην Αίγυπτο και την Τουρκία, οδήγησαν σε σημαντική άνοδο των αποτελεσμάτων. Η έναρξη λειτουργίας της δεύτερης γραμμής του εργοστασίου Beni Suef στην Αίγυπτο το Νοέμβριο 2009 άρχισε ήδη να συνεισφέρει θετικά στα αποτελέσματα. Συνολικά για το 2009, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 62% φθάνοντας τα ευρώ 103 εκ.

Ο Όμιλος κατά το 2009 συνέχισε αδιάλειπτα την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του στην Αίγυπτο και την ανέγερση νέου εργοστασίου τσιμέντου στην Αλβανία, χώρες με θετικές δημογραφικές και αναπτυξιακές προοπτικές. Τα δύο μεγάλα αυτά έργα, τα οποία και απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων για κεφαλαιουχικές επενδύσεις συνολικού ύψους ευρώ 166 εκ. του Ομίλου για το 2009, ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού.

Ανταποκρινόμενος στις διαμορφούμενες συνθήκες, ο Όμιλος συνεχίζει να δίνει έμφαση στη μείωση του εξωτερικού δανεισμού με τη δημιουργία θετικών χρηματικών ροών και συνεχίζει την προσπάθεια για τη συμπίεση του κόστους, τον περιορισμό των αναγκών για κεφάλαια κίνησης και της σωστής διαχείρισης της ρευστότητας. Τα οργανικά έξοδα διοίκησης και διάθεσης μειώθηκαν κατά 15% έναντι της περσινής χρονιάς. Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά ευρώ 143 εκ. σε σύγκριση με το τέλος του 2008.

Κατά τη διάρκεια του 2009, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poors προέβη σε δύο αναβαθμίσεις των προοπτικών του ομίλου από αρνητικές σε σταθερές το πρώτο τρίμηνο του έτους, και από σταθερές σε θετικές κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου. Η πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου συνεχίζει να αξιολογείται ως ΒΒ+.

ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Στη μητρική εταιρία, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα ευρώ 450,1 εκ. μειωμένος κατά 18%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα ευρώ 119,5 εκ., μειωμένα κατά 20%, αντικατοπτρίζοντας κυρίως τη μείωση των εγχώριων πωλήσεων. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα ευρώ 46,4 εκ., μειωμένα κατά 56%, σε σύγκριση με το 2008.

Το Δ.Σ. της Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαΐου 2010, τη διανομή μερίσματος ύψους ευρώ 0,18 ανά μετοχή έναντι ευρώ 0,42 ανά μετοχή το περασμένο έτος. Το προτεινόμενο μέρισμα αντανακλά την προτεραιότητα που θέτει ο Όμιλος στην εξασφάλιση της κατά το δυνατόν μέγιστης ρευστότητας, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 2010.

ZENITH