Skip to main content

Μείωση ενοικίων ζητούν οι έμποροι

Άμεσο μέτρο περιορισμού του λειτουργικού κόστους, σε μια αγορά που πλήττεται από την ύφεση και τη διαρκή συρρίκνωση του τζίρου, συνιστά η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης. Η τά
Διαστάσεις… κινήματος άρχισε και λαμβάνει η τάση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις τάξεις του εμπορικού κόσμου, με αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης, ως ένα άμεσο μέτρο περιορισμού του λειτουργικού κόστους, σε μια αγορά που πλήττεται από την ύφεση και τη διαρκή συρρίκνωση του τζίρου.

Μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες της αρμόδιας υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, βάσει των οποίων περιορίζεται ο χρόνος καταγγελίας της σύμβασης από τον ενοικιαστή στο ένα έτος, η προειδοποίηση στους 3 μήνες και η αποζημίωση στον ιδιοκτήτη σε ένα ενοίκιο, το ενδιαφέρον για αξιοποίηση της δυνατότητας που παρέχεται αυξήθηκε σημαντικά.

Ο νόμος δεν προβλέπει βέβαια μείωση του μισθώματος, αλλά βοηθά το χρήστη του ακινήτου να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους και να αποχωρήσει με μικρότερο κόστος από την επαγγελματική του στέγη, αν δεν συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη. Γεγονός που στην πλειονότητα των περιπτώσεων δρα καταλυτικά για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα για τον ενοικιαστή.

«Με το πρώτο τηλέφωνο, πλέον, ο ιδιοκτήτης απαντά πως είναι πρόθυμος να παγώσει τη μίσθωση», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει πως πληθαίνουν τα αιτήματα μικρών και μεγαλύτερων καταστημάτων. Πριν λίγες ημέρες, δε, όπως είπε, του έγινε γνωστό ότι κατάστημα με μακρά παρουσία επί της Τσιμισκή, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μισθώματος, μολονότι τον Ιανουάριο είχε υπογράψει νέα σύμβαση με την ιδιοκτησία, ύψους 300 χιλ. ευρώ ετησίως.

Με δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τη συνεργασία του ΕΣΘ με το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ιδιωτικού ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ο κ. Κ. Χαντζαρίδης υποστήριξε, ακόμη, πως η τελευταία οδηγία του υπουργείου Οικονομικών να υπάρξει επανακαθορισμός μισθωμάτων στα ακίνητα που ενοικιάζει το ελληνικό δημόσιο, με μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20% έχει, πέραν των άλλων διαστάσεων και σημειολογικό χαρακτήρα. «Δίνει το στίγμα για το πού μπορεί να πάει η αγορά», είπε και αφού εκτίμησε ότι «ίσως να μην πετύχουμε μια μέση μείωση 20%, αλλά είναι πιθανό να καταφέρουμε ένα 11-12%», εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι δήμοι εξακολουθούν να μη μειώνουν τα δημοτικά τέλη.

Νωρίτερα και ο πρόεδρος του ομίλου ΑΚΜΗ κ. Κ. Ροδόπουλος είχε παραδεχθεί ότι στις προθέσεις του είναι να προβεί –για τα ακίνητα που μισθώνει ο όμιλος ανά την Ελλάδα- σε επαναδιαπραγμάτευση, ενώ αποκάλυψε και ότι σε μια περίπτωση για ακίνητο στο οποίο στεγάζεται ένα ΚΕΚ του ομίλου, ήδη έγινε μια τέτοια συμφωνία και το ενοίκιο μειώθηκε κατά 25%. Ο ίδιος έκανε αναφορά και στη «στρέβλωση της αγοράς που λέγεται αέρας», σημειώνοντας πως αποτελούσε μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, να είναι υποχρεωμένος ο μισθωτής να πληρώνει ένα υπέρογκο ποσό με την υπογραφή της σύμβασης.

Όσον αφορά στη συνεργασία των δύο πλευρών, να υπενθυμίσουμε ότι αυτή έχει να κάνει με την έκδοση μιας ειδικής εκπτωτικής κάρτας, εκ μέρους του ΙΙΕΚ, με την οποία οι σπουδαστές του θα μπορούν σε πρώτη φάση να ψωνίζουν από περίπου 220 εμπορικά καταστήματα της πόλης, σε χαμηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τον κ. Χαντζαρίδη 59 επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα προσφέρουν έκπτωση έως 10%, 70 έως 15%, 62 έως 20% και 2 καταστήματα έως 30%. Ανάλογη συμφωνία έχει επιτευχθεί με τα Ster Cinemas στα οποία ο κάτοχος της κάρτας θα έχει έκπτωση 2 ευρώ ανά προβολή, όπως και με την κατασκήνωση Σκούρας, αλλά και τα τουριστικά πρακτορεία Colonian Travel, Dion Tours και Herodotus Tours, τα οποία παρέχουν εκπτώσεις σε πακέτα εκδρομών.

ZENITH