Skip to main content

Μείωση καθαρών κερδών 45% το 2009 για την Eurobank

Μείωση 45% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2009 στα 362 εκατ. ευρώ. Αρνητικό αποτέλεσμα 44 εκατ. ευρώ σημειώθηκε από τις δραστηριότητες του ομίλου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Μείωση 45% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Eurobank το 2009 σε σχέση με το 2008 φθάνοντας στα 362 εκατ. ευρώ, ενώ αρνητικό αποτέλεσμα 44 εκατ. ευρώ σημειώθηκε από τις δραστηριότητες του Ομίλου στις επτά χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου δραστηριοποιείται.

Μείωση σημείωσαν και τα συνολικά έσοδα του Ομίλου, που διαμορφώθηκαν σε 3 δισ. ευρώ το 2009, από 3,1 δισ. ευρώ το 2008. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η σύνθεση των εσόδων είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, καθώς το 93% των συνολικών εσόδων προέρχεται από τόκους και προμήθειες. Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των εσόδων, το 68% προήλθε από τις εργασίες στην Ελλάδα και το 32% από εκείνες στη ΝΑ Ευρώπη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρά τη διεθνή ύφεση και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής, τα προ προβλέψεων κέρδη του Ομίλου ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2008 και διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ το 2009, παραμένοντας σταθερά σε επίπεδα που θωρακίζουν τον Όμιλο.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων του Ομίλου αυξήθηκε έναντι του 2008 και διαμορφώθηκε σε 57,5 δισ. ευρώ. Στους τομείς των επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων, τα υπόλοιπα αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 4,8 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2009.

Η ρευστότητα του ομίλου της Eurobank, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του 2009, παρά την αρνητική συγκυρία, καθώς ήταν ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα στην προσέλκυση νέων καταθέσεων πελατών, οι οποίες αυξήθηκαν στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη κατά 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 46,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.

Επιπρόσθετα, ο όμιλος άντλησε ρευστότητα ύψους 2,8 δισ. ευρώ απευθείας από τις διεθνείς αγορές και προχώρησε και στην αποπληρωμή ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ο συνολικός δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω σε 119% από 126% που ήταν δύο χρόνια πριν και είναι από τους χαμηλότερους αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Σε χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, ο όμιλος έχει αναπτύξει μια παρουσία με δίκτυο 1.100 και πλέον καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης πελατείας σε επτά χώρες.

Το 2009, το ενεργητικό του ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη διαμορφώθηκε σε 21,5 δισ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 938 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 9,7 δισ. ευρώ. Οι αυξημένες όμως προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και το υψηλό κόστους άντλησης καταθέσεων επηρέασαν σημαντικά το καθαρό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν αρνητικό κατά 44 εκατ. ευρώ.

Σε δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Νικόλαος Νανόπουλος, επεσήμανε ότι «μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον, ο όμιλος Eurobank EFG επέδειξε αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και ευελιξία, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή του θέση και τη ρευστότητά του, περιορίζοντας σημαντικά τις λειτουργικές του δαπάνες και αυξάνοντας τα προ προβλέψεων κέρδη του».

ZENITH