Skip to main content

Μείωση κερδοφορίας 80% για το ΧΚΘ το 2009

Το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης πλήρωσε το μάρμαρο της κρίσης και της δραστικής μείωσης των συναλλαγών που επέφερε αυτή στην ελληνική αγορά.
Με σημαντική υποχώρηση της καθαρής κερδοφορίας σε ποσοστό 80%, που συνδυάστηκε και με πτώση του τζίρου κατά 61%, ολοκλήρωσε τη χρήση του 2009, το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πληρώνοντας το «μάρμαρο» της κρίσης και της δραστικής μείωσης των συναλλαγών που επέφερε αυτή στην ελληνική αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση του ΧΚΘ, λίγο νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, τα συνολικά έσοδα κατά την εξεταζόμενη περίοδο ανήλθαν στο ποσό των 1,21 εκ. ευρώ, έναντι 2,14 εκ. ευρώ το 2008, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα μόλις 68 χιλ. ευρώ, από 714 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα.

Τα καθαρά κέρδη για το 2009, μετά την αφαίρεση του φόρου εισοδήματος, ανήλθαν σε 124 χιλ. ευρώ, από 640 χιλ. ευρώ για το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 80%. Την ίδια στιγμή τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας για το 2009 διαμορφώθηκαν στα 1,045 εκ. ευρώ, έναντι 1,326 εκ. ευρώ το 2008, παρουσιάζοντας μείωση 21%.

Στη Γενική Συνέλευση έγινε αναφορά στα πεπραγμένα της χρήσης 2009 και στη νέα δραστηριότητα της παροχής data feed προς vendors, που ανέλαβε η εταιρία, ενώ αποφασίστηκε και η διεύρυνση του σκοπού της, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα εμπορικής διάθεσης των προϊόντων του ΧΑ InBroker/InBrokerPlus, για την παρακολούθηση χρηματιστηριακών τιμών σε πραγματικό χρόνο (InBroker) και την όδευση - διαχείριση εντολών κατάρτισης χρηματιστηριακών συναλλαγών (InBrokerPlus) μέσω του Internet τόσο στις υποστηριζόμενες σήμερα χρηματιστηριακές αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου όσο και στις:

α)    ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, και
β)    αναπτυσσόμενες αγορές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Χ.Κ.Θ., Σπύρος Ι. Καπράλος, σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη του Δικτύου ΧΝΕΤ, με σκοπό τη διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχει ο Όμιλος ΕΧΑΕ στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στα Μέλη Χ.Α. και στις Ε.Π.Ε.Υ.-Τράπεζες να εμπλουτίσουν τις παρεχόμενες στα Δίκτυά τους υπηρεσίες, μέσω των προϊόντων InBroker/InBrokerPlus,  με πληροφόρηση για ξένες αγορές σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος».

ZENITH