Skip to main content

Μείωση ποινών για τους «δράκους του Σέιχ Σου»

Η ομάδα ληστών έσπειρε τον τρόμο, σε ερημικές τοποθεσίες του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, ληστεύοντας τα θύματα και κρατώντας τα σε ομηρία μέχρι γίνει εκταμίευση των χρημάτων από ΑΤΜ.

του Βασίλη Παπαναστασούλη

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές κάθειρξης σε τέσσερις Αλβανούς και ποινές φυλάκισης σ' έναν συμπατριώτη τους και έναν Έλληνα που λήστευαν ζευγαράκια στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου, της Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση, κατά πλειοψηφία, για ληστεία , απλή  συνέργεια σε ληστεία και παραβάσεις του νόμου περί  όπλων, κατά περίπτωση.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε  ελαφρυντικά (μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, ειλικρινούς μεταμέλειας) σε όλους τους κατηγορούμενους επιβάλλοντας ποινές κάθειρξης, στους τέσσερις Αλβανούς που αποτελούσαν τον "σκληρό πυρήνα" και  πραγματοποίησαν έξι ληστείες σε ζευγαράκια, από το Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2009. Συγκεκριμένα καταδικάστηκαν με 17 έτη και 2 μήνες ο ένας κατηγορούμενος, με 20 έτη και 2 μήνες ο άλλος και με 19 χρόνια και 8 μήνες οι υπόλοιποι δύο.

Στον πέμπτο Αλβανό επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών, για συνέργεια σε δύο ληστείες, και στον Έλληνα κατηγορούμενο φυλάκιση 6 ετών και 7 μηνών, για συνέργεια σε τρεις ληστείες. Οι δύο τελευταίοι κρίθηκαν ένοχοι και για εγκληματική οργάνωση ενώ το δικαστήριο αποφάσισε την εξαγορά των ποινών τους προς 5 ευρώ την ημέρα.  

Προηγουμένως ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει για όλους  να μετατραπεί η κατηγορία της "εγκληματικής οργάνωσης" σε "σύσταση  συμμορίας", ενώ είχε ζητήσει την ενοχή τους, κατά  περίπτωση,  για τα υπόλοιπα αδικήματα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν στην αποδεικτική διαδικασία. Ακόμη, κατά την  αγόρευση του, αναρωτήθηκε αν πρόκειται για "ομάδα δράκων" ή για "αγέλη λύκων".

Σε πρώτο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει με ποινή κάθειρξης 38 ετών  και τους πέντε Αλβανούς που οδηγήθηκαν στη φυλακή ενώ στον Έλληνα είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 18 ετών και αφέθηκε  ελεύθερος μετά την άσκηση έφεσης του. Τότε είχε καταδικαστεί κι άλλος ένας Έλληνας σεκιουριτάς, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος , άλλα δεν είχε ασκήσει έφεση και έτσι δεν ξανά δικάστηκε, σε δεύτερο βαθμό.

Η συγκεκριμένη ομάδα των ληστών έσπειρε τον τρόμο και τον φόβο, για ένα δίμηνο, στο τέλος του 2009. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δράστες, φορώντας ρούχα παραλλαγής και κουκούλες, διέπραξαν ληστείες με την απειλή κυνηγετικών όπλων και πιστολιών, σε ερημικές τοποθεσίες του δάσους Σέιχ- Σου. Στόχος τους ήταν κυρίως ερωτικά ζευγαράκια που βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητα τους.

Λήστευαν τα θύματα τους και τα κρατούσαν σε ομηρία μέχρι γίνει εκταμίευση των χρημάτων από ΑΤΜ με τη χρήση των καρτών και των κωδικών που τους αφαιρούσαν. Σε μια περίπτωση  οι δράστες πυροβόλησαν ένα από τα θύματα τους , τραυματίζοντας τον στο πόδι, και άλλη μια φορά πυροβόλησαν εναντίον ενός αυτοκινήτου, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός. 

ZENITH