Skip to main content

Μείωση τιμών ακινήτων 3,9% καταγράφει στην Ελλάδα διεθνής οίκος real estate

Στην Ελλάδα η μείωση των τιμών στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 και σε δωδεκάμηνη βάση είναι της τάξης του 3,6%, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται στην 29η θέση μεταξύ των 47 κρατών, που απαρτίζουν
Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, αν και η υποχώρηση που έχει καταγραφεί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανάλογη της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας. Την καθοδική τάση αποτυπώνει ο δείκτης Knight Frank Global House Price Index, τον οποίο καταρτίζει ο ομώνυμος Βρετανικός πολυεθνικός οίκος real-estate, που δραστηριοποιείται σε 43 χώρες διεθνώς και αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει και από τη σχετική έρευνα του οίκου, που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, στην Ελλάδα και στις κατοικίες η μείωση των τιμών στο 4ο τρίμηνο του 2009 και σε δωδεκάμηνη βάση είναι της τάξης του 3,6%. Συρρίκνωση τιμών, ωστόσο, παρατηρείται και σε εξάμηνη βάση, όσο και σε τρίμηνη, συγκρινόμενες με το τέταρτο τρίμηνο του περσινού έτους. Έτσι η χώρα μας κατατάσσεται στην 29η θέση μεταξύ των 47 κρατών, που απαρτίζουν τον δείκτη Knight Frank Global House Price Index, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται το Χόνγκ-Κόνγκ με διεύρυνση τιμών κατά 27,6% σε ετήσια βάση.

Συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο των πτωτικών τάσεων στις τιμές των κατοικιών το τελευταίο δωδεκάμηνο. Στο πλαίσιο αυτό σε χώρες όπως οι Πορτογαλία, Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία και Βέλγιο εμφανίζεται αύξηση στις τιμές, ενώ αντίθετα μειώσεις, ακόμη και πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα, παρουσιάζονται στη Γαλλία (-4,4%), Ισπανία (-6,3%) και Ιρλανδία (-18,5%). Πάντως ειδικά σε σχέση με την Ιρλανδία, η οποία αντιμετωπίζει εξίσου μεγάλα οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα, οι τιμές στη χώρα μας εμφανίζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα τουλάχιστον έως σήμερα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και στις εξεταζόμενες χώρες της έρευνας, οι τιμές υποχωρούν κατά 3,8% με χαρακτηριστικό γνώρισμα τις μεγάλες μειώσεις στις χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (Ντουμπάι και Εσθονία), ενώ αντίθετα τα κράτη της Ασίας και της λεκάνης του Ειρηνικού καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη. Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο οίκος Knight Frank με πάνω από 6.300 στελέχη διαχειρίζεται συμφωνίες άνω των 880 εκατ. δολαρίων ετησίως.

ZENITH