Skip to main content

Μείωση της φτώχειας κατά 25% ο στόχος της ΕΕ

Απαντήσεις στο πρόβλημα της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού επιχειρούν να βρουν στην Καβάλα μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.
Τη διαμόρφωση μιας πλατφόρμας για το «καυτό» ζήτημα της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού στην Ευρώπη, που πλήττει ήδη 80 εκατομμύρια άτομα, επιχειρεί η Επιτροπή των Περιφερειών, που διοργανώνει στην Καβάλα δύο σημαντικές εκδηλώσεις της το διήμερο αυτό.
Κατά τη χθεσινή, πρώτη, μέρα της διοργάνωσης (με την υποστήριξη της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης και του Δήμου Καβάλας), πραγματοποιήθηκε σημαντικό Σεμινάριο για τη Φτώχεια, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Επιτροπής των Περιφερειών, ολοκληρώνοντας τις διήμερες εργασίες.

Καθώς το 2010 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, η Ευρώπη δρομολογεί μια στρατηγική δεκαετίας (έως το 2020), με στόχο τη μείωση του σημερινού αριθμού των φτωχών της Ε.Ε. κατά 25%.  Σήμερα 80 εκατομμύρια κάτοικοι της γηραιάς ηπείρου (16% του συνολικού πληθυσμού) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όπως δήλωσε ο Βέλγος υφυπουργός Καταπολέμησης της Φτώχειας Φιλίπ Κουλάρ, που παρευρίσκεται στην Καβάλα, η Βελγική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προωθήσει από την 1η Ιουλίου τις διαδικασίες για διατύπωση Δήλωσης των ηγετών των κρατών – μελών για την καταπολέμηση της Φτώχειας (και ειδικότερα της Παιδικής Φτώχειας) στην ΕΕ, με σκοπό να υποχρεωθούν όλες οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές και να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους.

Τοπικά προγράμματα απασχόλησης
Παρέμβαση στις εργασίες της πρώτης μέρας (που είχαν χαρακτήρα Σεμιναρίου κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού) έκανε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Θεόδωρος Τσέκος, που ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα που θα αφορούν ιδίως τα τοπικά προγράμματα απασχόλησης. Ακόμα, επεσήμανε πως οι τρεις βασικοί στόχοι του υπουργείου είναι η ανάσχεση της ανεργίας, μέσω της στήριξης των υγιών επιχειρήσεων, η προώθηση και στήριξη της οικονομικής αναδιάρθρωσης απειλούμενων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και η ολοκληρωμένη υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. 

Τη σημασία της διοργάνωσης εξήραν ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης (και δραστήριο μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών την τελευταία τετραετία) Κώστας Τάτσης και ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής (μέλος της ΕτΠ), ενώ το παρών έδωσαν επίσης οι Νομάρχες Καβάλας, Ηρακλείου και Ευρυτανίας, καθώς και άλλα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ανατ. Μακεδονία. Μεταξύ των ομιλητών στο Σεμινάριο ήταν και ο πρόεδρος του καβαλιώτικου κοινωνικού σωματείου "Πνοή" Τηλ. Βελισσαρίδης, ενώ τις εργασίες του Σεμιναρίου συντόνισε ο Προϊστάμενος της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Από πλευράς Επιτροπής των Περιφερειών παρευρίσκονται περισσότερα από 80 μέλη, όλοι στελέχη και εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων των 27 κρατών – μελών, και αξιωματούχοι της ΕτΠ, που υποστηρίζουν τα όργανα της Ε.Ε. στις διαδικασίες χάραξης στρατηγικής, χρηματοδότησης και εφαρμογής προγραμμάτων για την ενσωμάτωση των κοινωνικά, οικονομικά ή πολιτισμικά αποκλεισμένων ατόμων. Στη διάρκεια του Σεμιναρίου επισημάνθηκαν στις ομιλίες και στις παρεμβάσεις που έγιναν οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται από διάφορους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και απόψεις, ως προς την ενίσχυση των φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων πληθυσμών και ατόμων.

ZENITH