Skip to main content

Μείωση της ηλικίας για την ποινική ευθύνη επιθυμεί η Δανία

Τρόπους για να μειωθεί η παιδική εγκληματικότητα στη Δανία αναζητάει η κυβέρνηση θέτοντας επί τάπητος την ηλικία πολιτικής ευθύνης.
Από τα 15 στα 14 έτη να μειωθεί η ηλικία ποινική ευθύνης πρότεινε η κυβέρνηση της Δανίας και να βάλει ηλεκτρονικά βραχιόλια στους ανήλικους παραβάτες των 12 ετών, προκειμένου να μειώθει η εγκληματικότητα των ανηλίκων, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Σε ανακοίνωση Τύπου ο Μπράιαν Μίκελσεν  τόνισε ότι «Νεαροί 14 ετών διαπράττουν διπλάσιες εγκληματικές πράξεις από τους ανήλικους των 13 ετών, γεγονός που εγείρει την αναγκη να είμαστε σκληροί και να πάρουμε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης για να τους εμποδίσουμε να συνεχίσουν στον δρόμο της εγκληματικότητας».

Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση οι έφηβοι γνωρίζουν τον νόμο περι πολιτικής ευθύνης και δρουν ανενόχλητοι.  Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι πρέπει «κόπει το νήμα των συμμοριών που στρατολογούν εφήβους 14 ετών γνωρίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν να συλληφθούν για τις εγληματικές πράξεις που διαπράττουν επειδή είναι κάτω από το ηλικιακό όριο ποινικής ευθύνης».

Για την αποτροπή τις παιδικής παραβατικότητας η κυβέρνηση πρότεινε μέτρα και για τα παιδιά 12 ετών, στα οποία θα μπορούν σε «ορισμένες περιπτώσεις» να βάζουν ηλεκτρονικά βραχιόλια στο πόδι για να «ελέγχουν αν είναι στο σπίτι τους τη νύχτα », όπως ανέφερε ο υπουργός.

Το κυβερνητικό σχέδιο των εννέα σημείων προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός σώματος δικαστών για τους νέους στα ποινικά δικαστήρια και την ενισχυμένη παρουσία εκπαιδευτικών σε επικίνδυνες γειτονιές προκειμένου να βοηθήσουν τους εφήβους, κυρίως παιδιά μεταναστών, που κινδυνεύουν να καταφύγουν στην εγκληματικότητα.

Χριστίνα Καραμανίδου

ZENITH