Skip to main content

Μείωση των επενδύσεων σε πάγια κεφάλαια στην Ιαπωνία

Οι επενδύσεις των Ιαπωνικών βιομηχανιών σε πάγια κεφάλαια μειώθηκαν 34,5% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σύγκριση με εκείνο του προηγούμενου έτους, παρά τη σημαντική άνοδο των εσόδων και των κερδώ
Οι επενδύσεις των Ιαπωνικών βιομηχανιών σε πάγια κεφάλαια μειώθηκαν 34,5% το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σύγκριση με εκείνο του προηγούμενου έτους, παρά τη σημαντική άνοδο των εσόδων και των κερδών τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σήμερα Πέμπτη.

Ο τομέας δαπάνησε 2,83 τρισ.γιεν [32 δις δολάρια] τους τρεις τελευταίους μήνες του 2009 σε επενδύσεις παγίων κεφαλαίων--το ποσό σημείωσε πτώση για έκτο συναπτό τρίμηνο, ενώ η πτώση ήταν η μεγαλύτερη αφότου άρχισαν να συλλέγονται σχετικά δεδομένα, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2002.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη βιομηχανία μειώθηκαν κατά 17,3% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 8,9 τρισ. γιεν την ίδια περίοδο, μειούμενες για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Αν και οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια συνέχισαν να φθίνουν, τα συνολικά προ φόρων κέρδη όλων των βιομηχανιών, εκτός των τομέων των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ασφαλίσεων, αυξήθηκαν κατά 864,7%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, χάρη στην αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων και προϊόντων τεχνολογίας, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η ραγδαία αύξηση των κερδών οφείλεται κατά μεγάλο μέρος της στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που έλαβε η κυβέρνηση και στις περικοπές κόστους από μέρους πολλών βιομηχανιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH