Skip to main content

Μείωση των κρατήσεων από Γερμανούς τουρίστες

Το κλίμα δεν αλλάζει από τη μια ημέρα στην άλλη, παραδέχεται ο γενικός διευθυντής του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, Martin Knapp, με αφορμή την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών.
Μείωση των κρατήσεων από τους γερμανούς τουρίστες για τα ελληνικά θέρετρα ενόψει της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, αλλά όχι στο βαθμό που θα περίμενε κανείς, λαμβάνοντας υπόψη την οξύτητα των επιθέσεων που δέχθηκε η Ελλάδα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναμένει ο γενικός διευθυντής του ελληνογερμανικού εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου.

«Διαφέρουν οι αριθμοί που δίνουν οι διάφοροι τουριστικοί οργανισμοί και οι tour operators. Από πηγή σε πηγή η εκτιμώμενη μείωση κυμαίνεται από 5% έως 10% για την τουριστική κίνηση από τη Γερμανία φέτος», τονίζει ο κ. Martin Knapp και κάνει λόγο για μια «μέτρια μείωση σε σχέση με το τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς». Προσθέτει, δε, πως όλα αυτά δείχνουν ότι ο απλός πολίτης – καταναλωτής είναι πολλές φορές πιο σοφός από τους πάσης φύσεως διαφωτιστές του. «Υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν παλαιότερες εμπειρίες από την Ελλάδα, έχουν δική τους αντίληψη και δεν παρασύρονται εύκολα από τους λαϊκισμούς μερίδας του τύπου», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως το ίδιο ισχύει και ως προς τη στάση των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στα γερμανικά προϊόντα.

Προσωπικότητα με βαθιά γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, καθώς άρχισε τη θητεία του στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως στέλεχος του παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Επιμελητηρίου, ο κ. Knapp  παραδέχεται πως «το πολιτικό κλίμα δεν αλλάζει από τη μια ημέρα στην άλλη» και επισημαίνει ότι «θέλει προσπάθεια, ενημέρωση και να ρίχνουμε νερό στη φωτιά που άλλοι έχουν ρίξει λάδι».

Σχολιάζοντας στη Voria.gr τα όσα ειπώθηκαν προσφάτως και από τις δύο πλευρές, με αφορμή τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και την εν γένει στάση της Γερμανίας, ο γενικός διευθυντής του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου στηλιτεύει το ρόλο των ΜΜΕ, στις δύο χώρες, τονίζοντας ότι δεν βοήθησε ιδιαίτερα στη διατήρηση της ψυχραιμίας. «Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν και προστατεύουν την Ελλάδα για ένα διάστημα από τους κινδύνους των αγορών του χρήματος, θα μας δώσουν μια χρονική ανάσα για να ετοιμαστούμε καλύτερα στην άλλη μάχη, τη μάχη της ανάπτυξης που πρέπει να δοθεί τώρα, άμεσα, αν θέλουμε να έχουμε την απαιτούμενη για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Knapp κι αφού συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή τα γραφεία μελετών των μηχανικών έπρεπε να δουλεύουν στο φουλ, για να έχουμε σε τρία χρόνια κάποιες επενδύσεις και ανάπτυξη», εξέφρασε την ανησυχία του γιατί «δεν κινείται τίποτε». Υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι όλα θα κριθούν από το εάν θα επιτευχθεί η ανάπτυξη ή όχι, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι μόνο ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος είναι απαραίτητος, είναι η ίδια η πρακτική που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Στο σημείο αυτό, δε, εκτίμησε ότι το έργο αυτό είναι πολύ δύσκολο, διότι η χώρα μας πρέπει να δείξει στο εξωτερικό ότι αυτά που ακούστηκαν δεν είναι όλη η αλήθεια. «Τα δυσάρεστα φαινόμενα που περιγράφηκαν για την Ελλάδα στα διεθνή μέσα, λίγο πολύ είχαν εμφανιστεί και στον ελληνικό τύπο. Η προβολή, όμως, που έγινε ήταν άκρως επικίνδυνη», εκτίμησε ο κ. Knapp, επαναλαμβάνοντας ότι παρόλα όσα μεσολάβησαν, εξακολουθεί να υπάρχει ένα γενικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία για τη χώρα μας. «Είχαμε κάποιες εκδηλώσεις μαζί με το Invest in Greece στο Μόναχο και στη Στουτγκάρδη, όπου η συμμετοχή ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι περίμενα. Για να μετατραπούν αυτά σε συγκεκριμένα σχέδια, όμως, θέλει καιρό», είπε και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή όλοι οι ενδιαφερόμενοι κρατούν μια στάση αναμονής».

Εξειδικεύοντας αυτό το γενικό γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, μίλησε για τον τομέα των ΑΠΕ, στον οποίο «η Ελλάδα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αγορές και υπάρχουν και αρκετές επιχειρήσεις σε κατάσταση αναμονής». Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε σε παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως τρόφιμα, ποτά, τουρισμός, πρώτες ύλες κλπ. «Το ενθαρρυντικό είναι ότι ακούγεται το όνομα της Ελλάδας και για θέματα όπως είναι το λογισμικό και η υψηλή τεχνολογία», επεσήμανε ο κ. Knapp και παρέπεμψε σε κάποιες επιχειρήσεις μικρές και δραστήριες που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Καταλήγοντας, ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Εγώ πιστεύω ότι το ατού της Ελλάδας είναι το ανθρώπινό της δυναμικό. Έχει πάρα πολλούς καλά εκπαιδευμένους ανθρώπους και πρέπει να γίνουν γρήγορα κάποιες σημαντικές κινήσεις να μη φύγει αυτό το δυναμικό. Γιατί έχουμε ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Ε. Ε., και οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού. Αυτό θα ήταν ολέθριο για την Ελλάδα, αν αυτοί οι νέοι, καλά εκπαιδευμένοι άνθρωποι, λόγω της κατάστασης στη χώρα, αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν».

ZENITH