Skip to main content

Μένει από καύσιμα η γερμανική οικονομία;

Οι προσδοκίες για τη γερμανική οικονομία υποχώρησαν τον Αύγουστο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του οικονομικού ερευνητικού οργανισμού ZEW.
Οι προσδοκίες για τη γερμανική οικονομία υποχώρησαν τον Αύγουστο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του οικονομικού ερευνητικού οργανισμού ZEW.

Ο ZEW ανακοίνωσε πως ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις 14 μονάδες τον Αύγουστο, από τις 21,2 μονάδες τον Ιούλιο.

Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν ο δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος στις 21,2 μονάδες.

«Η τρέχουσα υποχώρηση του οικονομικού κλίματος δείχνει πως η τεράστια ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο είναι απίθανο να συνεχιστεί», ανέφερε ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η δομή της γερμανικής οικονομίας που έχει ως βάση τις εξαγωγές την αφήνει εκτεθειμένη στην ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, απόδειξη που έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα στοιχεία του ZEW είναι στο ίδιο πλαίσιο με τις άλλες εκτιμήσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με τις οποίες η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συρρικνωθεί στο δεύτερο μισό του έτους, μετά την καταγραφή του ταχύτερου ρυθμού ανάπτυξης των τελευταίων 20 ετών στο δεύτερο τρίμηνο.

Η Στατιστική Υπηρεσία Destatis ανέφερε την περασμένη Παρασκευή πως το γερμανικό ΑΕΠ, το οποίο μετρά τη συνολική αξία αγαθών και υπηρεσιών στην οικονομία, ενισχύθηκε κατά 2,2% στο δεύτερο τρίμηνο, πυροδοτούμενο από της αύξηση των εξαγωγικών παραγγελιών και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η εξαιρετικά ανοδική τάση της άνοιξης και του καλοκαιριού αντανακλώνται στην μεγαλύτερη ιστορικά άνοδο σε μηνιαία βάση του δείκτη τρεχουσών συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στις 44,3 μονάδες από τις 14,6 μονάδες τον Ιούλιο.

ZENITH