Skip to main content

Μένει από ρευστότητα ολόκληρη η Ευρωζώνη

Μετά τις ελληνικές και τις ισπανικές, και οι πορτογαλικές τράπεζες στρέφονται στην ΕΚΤ για να βρουν κεφάλαια - Άγνωστες λεπτομέρειες μιας εφιαλτικής κατάστασης.
Υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν οι διεθνείς αγορές από ρευστότητα; Αυτό το κρίσιμο ερώτημα απασχολεί πλέον τους ξένους τραπεζίτες, τα κεντρικά πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα που λαμβάνουν κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των ελληνικών τραπεζών, η ελεύθερη αγορά χρήματος έχει κλείσει και για τις ισπανικές, αλλά και τις πορτογαλικές τράπεζες. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, μόνο το Μάιο, οι τελευταίες «σήκωσαν» περί τα 36,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)! Κι αυτό γιατί δεν μπορούσαν με άλλο τρόπο να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Τον ίδιο μήνα, οι ισπανικές τράπεζες «τράβηξαν» από την ΕΚΤ το ποσό - ρεκόρ όλων των εποχών, που έφτασε στα 89 δισ. ευρώ.

Τι θα γίνει αν το ίδιο αναγκασθούν να κάνουν σύντομα πιστωτικά ιδρύματα κι άλλων χωρών της Ευρωζώνης; Το ερώτημα μόνο θεωρητικό δεν είναι. Το τελευταίο διάστημα, λένε οι πληροφορίες, ακόμη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες που εξακολουθούν να έχουν ρευστό, αντί να το δανείσουν σε άλλες, που το έχουν ανάγκη, μέσω της διατραπεζικής αγοράς, προτιμούν να το «βάζουν» στην ΕΚΤ παίρνοντας μικρότερο, αλλά ασφαλέστερο επιτόκιο. Υπ΄ αυτές τις συνθήκες, όμως, σύντομα θα εξαφανισθεί και το εναπομείναν ρευστό από την αγορά. Και τότε;

ZENITH