Skip to main content

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τον Θ. Παππά

Ενάντια στα σχέδια για τη μαρίνα στο Ποσειδώνιο είναι η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη». Πώς σχολιάζει τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

Ενάντια στα σχέδια για τη μαρίνα στο Ποσειδώνιο είναι η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», ξεκαθαρίζοντας ότι είναι είναι αντίθετη με την αξιοποίηση της παραλίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης Γιώργος Ρακκάς αναλύει τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

Αναλυτικά το Παρατηρητήριο του Δημοτικού Συμβουλίου:

Παραλιακό μέτωπο SOS

Μας παρουσίασε ο κύριος Μπελιμπασάκης το σχέδιο της διοίκησης για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, υπό το σύνθημα «Άνοιγμα της πόλης στην Θάλασσα». Οργουελιανής εμπνεύσεως το σύνθημα, καθώς επί της ουσίας σηματοδοτεί την «βαριά» εμπορευματοίηση του παραλιακού μετώπου. Η διοίκηση απέδειξε για άλλη μια φορά πως ξέρει να χρησιμοποιεί τον όρο «αξιοποίηση» σε κάθε δυνατή κλίση της ελληνικής γλώσσας, και κάπως έτσι η παραλία, από το ρέμα Δενδροποτάμου μέχρι το Ποσειδώνιο θα παραδοθεί στο έλεος των μαρίνων, των εμπορικών κέντρων, της εστίασης και της αναψυχής.

Εμείς, όπως και αρκετές άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης –ιδίως η Λαϊκή Συσπείρωση που αποκάλυψε το ζήτημα του Ποσειδωνίου στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και επανήλθε στην παρούσα με μια εξαιρετική τοποθέτηση του Μιχάλη Κωνσταντινίδη, αλλά και η Ελεάννα Ιωαννίδου των Γειτονιών σε Δράση– στεκόμαστε ενάντιοι σε αυτά τα σχέδια.

Και επειδή ξέρουμε πως για να αποδομήσουμε την στρατηγική του αντιπάλου πρέπει να την προκαλέσουμε στο… ισχυρότερο σημείο της (και όχι στο πιο αδύναμο) λέμε ρητά και ξεκάθαρα ότι είμαστε ενάντιοι στην αξιοποίηση της παραλίας. Είμαστε υπέρ της… αποανάπτυξής της! Δηλαδή θέλουμε να παραμείνουμε ελεύθερη, και συζητούμε μόνο πολιτικές που θα μεγιστοποιούν την κοινωνική της χρησιμότητα/χρησιμοποίηση: Εκθέσεις βιβλίων, φεστιβάλ πολιτών, διαλέξεις, Ελεύθερο Πανεπιστήμιο την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, εκθέσεις, συναυλίες κ.ο.κ. Το παραλιακό μέτωπο, ικανοποιεί τις χωροταξικές και αισθητικές προϋποθέσεις ώστε να γίνει η «Αγορά» της Θεσσαλονίκης, με την αρχαιοελληνική έννοια, ως τόπος όπου θα αναβαθμίζεται έμπρακτα το ευ ζην των πολιτών. Όχι Δήμαρχε, δεν έχουν όλα μια τιμή, σε αυτήν την ρημάδα την ζωή. Μάλιστα, είναι πολύ περισσότερα εκείνα που δεν έχουν!

Όσο για το Λιμάνι της πόλης, επιφυλασσόμαστε με μια συνολικότερη τοποθέτηση, καθώς είναι πολύ σοβαρό ζήτημα.

Περί «Ντροπής» ο λόγος

Θα ‘πρεπε να ντρέπεστε… Είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς σε όσους από εμάς καταψηφίσαμε την υπογειοποίηση των κάδων στο κέντρο της πόλης με δάνεια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JESICCA, κι έπειτα επικράτησε πανδαιμόνιο. Αποχώρησε η Ελεάννα Ιωαννίδου, κι έπειτα, σύσσωμη η παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη. Εμείς επιλέξαμε να παραμείνουμε, καθώς η αλήθεια είναι πως δεν παίρνουμε ποτέ στα σοβαρά τον Θ. Παππά, κάθε φορά που αρχίζει αυτά τα εριστικά λογύδριά του –με ύφος σοβιετικού γραφειοκράτη εποχής… Μπρέζνιεφ.

Επί της ουσίας, διαφωνούμε με τους υπόγειους κάδους, γιατί υπηρετούν μια λογική διαχείρισης απορριμμάτων που ξεκινάει… από το τέλος. Η πόλη χρειάζεται ολικό σχέδιο διαχείρισης, που να δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση, και στην ανακύκλωση. Και ένα τόσο μεγάλο ποσό όσο τα 5,2 εκ.€ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να στηθεί ένα δίκτυο πρόληψης και ανακύκλωσης μέσα στην πόλη –σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας, και με εργαλείο την κοινωνική συμμετοχή. Αλλά η διοίκηση, έχει άλλα μυαλά, και θεωρεί ως αποκλειστικό εργαλείο τοπικής πολιτικής τις δαπανηρές επενδύσεις υποδομών, υπό την εκτελεστική αιγίδα των εργολάβων.

Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης…

Καταψηφίσαμε τις εισηγήσεις της διοίκησης για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Συμφωνούμε απολύτως με την φιλοσοφία τους, και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο εξοργιζόμαστε να τα βλέπουμε να εκφυλίζονται στην πράξη –με εκδηλώσεις και επιμορφώσεις προσχηματικού χαρακτήρα. Αυτό που λείπει, για να μεταβάλει αυτά τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας σε αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ανεργίας, είναι ένας συνολικός σχεδιασμός από την πλευρά του Δήμου. Αν είχε, για παράδειγμα, συνολική στρατηγική για την ανακύκλωση, και όχι μια λογική να πραγματοποιείται αυτή από τα υφιστάμενα δίκτυα της αγοράς, θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τα ΤΟΠΣΑ, ως ευκαιρία για την επιμόρφωση της νέας γενιάς στελεχιακού δυναμικού, που θα επανδρώσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αλλά και ως όχημα για την διαμόρφωση νησίδων ενάρετης μικρής και μεσαίας παραγωγικής επιχειρηματικότητας στην πόλη, που θα επιτρέψει στο μέλλον τον Δήμο να υλοποιήσει το εναλλακτικό του πρόγραμμα. Μα τι λέμε; Η διοίκηση έχει κατεστημένες αντιλήψεις, και όχι εναλλακτικές, για κάθε ζήτημα που άπτεται της δημοτικής πολιτικής…

Πάλι τα ίδια;

Για την τουριστική και την ευρύτερη οικονομική στρατηγική της διοίκησης, κοντεύουμε να καταντήσουμε σαν χαλασμένο πικάπ. Δεν θα πούμε κάτι παραπάνω, ωστόσο, θα ζητήσουμε όπως μας προκάλεσε και ο Δήμαρχος να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει χρόνος για να αναπτύξουμε συγκεκριμένα την επιχειρηματολογία. Να πάει η συζήτηση, και η σύγκρουση, ένα βήμα πιο πέρα…

Τα Γιάννενα και η Σκύρος

Μας έλεγε ο δήμαρχος για την ενεργοποίηση του τουρκικού ιστορικού τουρισμού και των πολιτιστικών ανταλλαγών στην πόλη των Ιωαννίνων. Σκεφτήκαμε: Αν η τουρκική «χαμηλή» και «έξυπνη» πολιτική έχει φτάσει μέχρι τα… Γιάννενα, πως να μην απαιτούν ώστε τα στρατιωτικά τους αεροπλάνα να κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά ως την Σκύρο;

Η κρίση της Πρωτοβουλίας

Αναπόφευκτα, στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου κυριάρχησαν οι εξελίξεις με τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων Κ. Ζέρβα και Χ. Καπόν –δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.

Για τον Κ. Ζέρβα είναι τιμητικό που επέλεξε να συγκρουστεί με τον Δήμαρχο στο ζήτημα των συμβασιούχων, κι ας του κόστισε την αντιδημαρχία. Κέρδισε όμως την συνείδηση των ενημερωμένων πολιτών της πόλης.

Για τον Χ. Καπόν, έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα. (Βλέπε Ανακοίνωση του Μένουμε Θεσσαλονίκη στις 24-10-2014 μετά τη δημοσιοποίηση της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης δια δάνειο ύψους 13, 2 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από τη PROTON BANK το 2011 λίγο πριν τη θέση της σε εκκαθάριση). Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε προ ημερών κατά του Αντιδημάρχου Οικονομικών για την υπόθεση αυτή, τον οδήγησε σε υποβολή παραίτησης του τέσσερις μήνες μετά από το πολιτικό ζήτημα που διανοίχθηκε με τη ανάμειξή του στην παραπάνω υπόθεση σε σχέση με τη θεσμική του ιδιότητα στο Δήμο. Το ποινικό βέβαια κομμάτι της υπόθεσης, αφορά στην δικαιοσύνη.

Πολιτικά όμως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό: Διότι, όταν ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της «Πρωτοβουλίας» παίρνει αυθημερόν δάνειο 13 εκ. € από την ελληνική… Λέμαν Μπράδερς, λίγο πριν αυτή εκπνεύσει στην εντατική, ε, τότε, πώς να το κάνουμε υπάρχει ζήτημα. Το οποίο ζήτημα έχει μακρά ιστορία, καθώς ο Χ. Καπόν ενεπλάκη με την Proton όταν αυτή εξαγόρασε την Τράπεζα Ωμέγα, στην οποία ήταν ένας από τους κυριότερους παράγοντες, ενώ στο διοικητικό συμβούλιό της συμμετείχαν κατά καιρούς ο πεθερός του Ευ. Βενιζέλου, Ν. Μπακατσέλος, και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Νίκος Παπανδρέου. Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα; Το «όλον ΠΑΣΟΚ» καταρρέει μέσα σ’ ένα ορυμαγδό αποκαλύψεων, φαύλων πολιτικών/επιχειρηματικών πρακτικών, παρασύροντας μαζί του και τον «ανεξάρτητο» (sic!), τοπικό του ‘εταίρο’, την «Πρωτοβουλία», παρά τις ελάχιστες προς το παρόν έντιμες στάσεις και αποστασιοποιήσεις κάποιων μελών της από αυτήν. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η πολιτική κρίση της παράταξης που διοικεί τον Δήμο είναι ‘δομική’ και, ίσως, αμετάκλητη.

ZENITH