Skip to main content

Μέρκελ-Ολάντ: Διάλογος με τους Έλληνες για να καταλάβουμε τι θέλουν

Ανησυχία και στις δύο πλευρές για τη νέα οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Αθήνα, αλλά και φιλο-ελληνική ρωγμή στους κόλπους του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος.

«Ελλάδα, ΕΕ: Μέρκελ και Ολάντ αναζητούν κοινή θέση» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Figaro σχετικά με τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς είπε ότι η ατμόσφαιρα ήταν φιλική και εποικοδομητική.

Συζητήθηκαν «οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και όλα τα τελευταία γεγονότα», αλλά επίσημες δηλώσεις δεν έγιναν από καμία πλευρά μετά το πέρας του δείπνου που έγινε σε αλσατικό εστιατόριο του Στρασβούργου.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι επρόκειτο για το ραντεβού που αναβλήθηκε λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Από εκείνες τις επιθέσεις μέχρι την 30ή Ιανουαρίου άλλαξαν αρκετά στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το in.gr, στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.

Το Βερολίνο, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν θέλει να πιστέψει ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός «μετώπου αντι-Μέρκελ» στην Ευρώπη.

Πάντως και από τις δύο πλευρές των συνόρων υπάρχουν ανησυχίες για τη νέα οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Αθήνα. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία από τις χώρες που δεν συζητά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ωστόσο, στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει η άποψη ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα επιχείρημα να χαλαρώσει η αυστηρότητα στην Ευρώπη.

Πηγή προσκείμενη στο γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε στο Reuters ότι ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος Μέρκελ «έχουν συμφωνήσει ότι είναι σημαντικό (από τη μία) να γίνουν σεβαστές οι επιλογές των Ελλήνων πολιτών και (από την άλλη) η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» σχετικά με το χρέος.

«Υπάρχει μια ανάγκη διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» επισήμανε η πηγή μετά τη δείπνο που είχαν Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο.

ZENITH