Skip to main content

Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να επεκταθεί

Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ, ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις της νέας κυβέρνησης, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ισοδύναμα ζητάει ο Γιούνκερ, διακριτική στήριξη από Ολάντ.

Την ανάγκη επέκτασης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος επανέλαβε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί. Αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουμε. Ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις», τόνισε.

Όπως είπε, η πρώτη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ήταν πολύ φιλική και είναι περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του.

Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις σημερινές συζητήσεις της Συνόδου Κορυφής.

Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.Juncker: Ισοδύναμα για τα μέτρα που θα ακυρωθούν 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, περιέγραψε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, λέγοντας πως θα μπορούσαν  να ακυρωθούν ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμης απόδοσης ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα. 
 
"Ακούσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει μέτρα επειδή είναι αντικοινωνκά. Πράγματι, μπορεί να είναι αντικοινωνικά. Αλλά από την πλευρά των εσόδων, θα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλα μέτρα ισόποσης αξίας", δήλωσε ο κ.Γιούνκερ και επανέλαβε ότι παραμένει ανήσυχος μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει. 
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. "Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%". 
 
 Διακριτική στήριξη από Ολάντ
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα με βάση τις δεσμεύσεις προς τους Έλληνες ψηφοφόρους, με βάση τη φωνή της δημοκρατίας, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Όλαντ και κάλεσε τη Ελλάδα να καταθέσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι α υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό περιθώριο, αλλά η στρατηγική θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν ότι θα είναι αξιόπιστο. "Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο γιατί αν το πρόγραμμα επεκταθεί η προσαρμοστεί , θα πρέπει να διασφαλιστεί πως τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να το ψηφίσουν", κατέληξε.
 
Συγκρατημένος ο Ντάισελμπλουμ
 
 Πιο επιφυλακτικός, σε σχέση με το θετικό κλίμα των προηγουμενων ωρών, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα σχετικά με την τεχνική διαδικασία, διότι πιστεύω ότι είναι απλά θέμα σύγκρισης διαφορετικών μέτρων και σύγκρισης του περιεχομένου του προγράμματος (και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ):.Είμαι πολύ επιφυλακτικός σχετικά με την πολιτική πλευρά. Θα είναι πολύ δύσκολο. Πρόκειται να πάρει χρόνο. Μην είστε τόσο αισιόδοξοι ακόμα", σημείωσε.

ZENITH