Skip to main content

Μέσα στο 2010 διαγωνισμός για το master plan

Μέχρι το τέλος του 2010 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με αντικείμενο το δεκαετές master plan της Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Μαγκριώτη
Μέχρι το τέλος του 2010 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με αντικείμενο το δεκαετές master plan της Θεσσαλονίκης, καθώς πριν το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει και η σχετική κοινωνική διαβούλευση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε σήμερα το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το τέλος του Αυγούστου, οι δύο επιτροπές που συστάθηκαν για το master plan (κρατικών φορέων και επιστημόνων), εκτιμάται ότι θα έχουν καταλήξει στη βασική φιλοσοφία και τις γενικές γραμμές ενός συναινετικού σχεδίου. Θα ακολουθήσει η σχετική κοινωνική διαβούλευση, υπό τον συντονισμό του ΤΕΕ Κ.Μακεδονίας.

«Προς το τέλος Αυγούστου θα καλέσουμε τους φορείς της Θεσσαλονίκης για να τους παρουσιάσουμε το σχέδιο. Στόχος είναι, με αυτό που θα βγει από αυτή τη διαδικασία, προς το τέλος του 2010 να δημιουργήσουμε τον φάκελο, με τον οποίο ο Οργανισμός Ρυθμιστικού θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, ώστε σε ενάμιση χρόνο να έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το master plan», είπε ο κ. Μαγκριώτης, μετά την ολοκλήρωση σχεδόν δίωρης συνάντησής του με τη διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Κ.Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη.

Το master plan θα έχει -μεταξύ άλλων- ως βασικό πυρήνα το μετρό Θεσσαλονίκης, για το οποίο δεν αποκλείεται μέσω μελλοντικής αναδιάρθρωσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 να απορροφηθούν κονδύλια από προγράμματα κι άλλων υπουργείων. Επίσης, περιλαμβάνει συγκεκριμένα οδικά έργα, τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, τη Ζώνη Καινοτομίας, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναπλάσεις, την αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής και τη δημιουργία της εξωτερικής κτλ.

Επ΄ ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μαγκριώτης διέψευσε για ακόμη μία φορά τις φήμες που τον θέλουν να είναι υποψήφιος για τη θέση του περιφερειάρχη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσος Κονακλίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, επισκέφτηκε το επιμελητήριο το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Διαβεβαίωσε ότι το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, θα προσπαθήσει να συνδράμει τα μέγιστα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, στο πλαίσιο του master plan.

Υπενθύμισε ότι το ΤΕΕ ανέκαθεν ήταν υπέρ των διεθνών διαγωνισμών για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημασία του master plan είναι υπερτοπική, αφού δεν θα ωφελήσει μόνο τον νομό, αλλά τα οφέλη του επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές, όπως πχ, η Χαλκιδική.

ZENITH