Skip to main content

Μεσίτες: «Παλιοί τσομπάνηδες» και επιστήμονες στον ίδιο κλάδο

Ο κλάδος των μεσιτών στα χρόνια της κρίσης, σε τοπικό επίπεδο, έχασε κοντά στο 50% της αριθμητικής του δύναμης, αλλά κέρδισε σε επίπεδο νέων μελών επαγγελματίες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

 της Άννης Καρολίδου

Η κρίση έφερε μεγάλες και πολλές ανακατατάξεις στο κλάδο των μεσιτών. Ο κλάδος στα χρόνια της κρίσης, σε τοπικό επίπεδο, έχασε κοντά στο 50% της αριθμητικής του δύναμης, αλλά κέρδισε σε επίπεδο νέων μελών επαγγελματίες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και καλύτερα καταρτισμένους για να διαχειριστούν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στην αγορά του real estate.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο στην Ελλάδα των πανεπιστημιακών τίτλων, των μεταπτυχιακών και διδακτορικών, οι μόνες δύο απαιτήσεις για την απόκτηση άδειας μεσίτη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, είναι το απολυτήριο Λυκείου και το λευκό ποινικό μητρώο του υποψηφίου.  Αυτά είναι τα προαπατούμενα όταν σε πολλές χώρες του εξωτερικού, υπάρχουν ειδικά τμήματα πανεπιστημιακών σπουδών, υπάρχουν πολύμηνα σεμινάρια κατάρτισης, υπάρχουν προϋποθέσεις για όποιον θέλει να μπει στο επάγγελμα, χαμηλότερες αν είναι να λειτουργήσει σε τοπικό επίπεδο, υψηλότερες για εθνικές άδειες.

Τι γινόταν αλλά και τι γίνεται ως και σήμερα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από παράγοντα του κλάδου; «Οι παλιοί τσομπάνηδες, ως και σήμερα, βγάζουν άδειες για να γίνουν μεσίτες».

Αυτή όμως, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, είναι η μία μόνο πλευρά του νομίσματος. « Από τους 500 περίπου μεσίτες της Θεσσαλονίκης- μέλη του Συλλόγου, ποσοστό 20% είναι ανώτατης εκπαίδευσης. Ενα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού, ένα περίπου 15% των συνολικών μελών, εντάχθηκε στον κλάδο στα χρόνια της κρίσης, είναι οικονομολόγοι, μηχανικοί, κάποιοι νομικοί. Παρά το πλήγμα που δέχθηκε η αγορά ακινήτων, πολλά άτομα με πανεπιστημιακά πτυχία, βλέπουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές στο real estate απ' ότι σε άλλους κλάδους της οικονομίας».

Όμως ο Σύλλογος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, πρόκειται μέχρι το τέλος του έτους, να καταθέσει στην Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, μία ολοκληρωμένη πρόταση για τον κλάδο, σε εθνικό επίπεδο, στην οποία θα περιλαμβάνονται και ειδικότερες προτάσεις για θέματα εκπαίδευσης και συνεχούς κατάρτισης.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι στις πολύ πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΟΜΑΣΕ, που έγιναν μόλις το προηγούμενο Σάββατο, ο Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει την πιο μεγάλη εκπροσώπηση απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη διοίκηση στο παρελθόν. Ο πρόεδρος  του Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο κ. Πασαλίδης, εκλέχθηκε γενικός γραμματέας ενώ στο Συμβούλιο της ΟΜΑΣΕ εκλέχθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος Μίλτος Αποστολίδης και το μέλος Κώστας Τζάρος. Αντιπρόσωποι δε στη ΓΣΕΒΕΕ εκλέχθηκαν ο Μίλτος Αποστολίδης και ο Κώστας Γεωργάκος.

Η ΟΜΑΣΕ δεν έχει έως τώρα ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, αλλά η Voria.gr γνωρίζει ότι πρόεδρος εκλέχθηκε ο κ. Δημήτρης Μπινιάρης, μεσίτης Αθήνας και μέλος του απερχόμενου δ.σ.

Με ενισχυμένη τη θέση του , ο Σύλλογος Θεσσαλονίκης, θα επιδιώξει να συμβάλλει στην αναβάθμιση του επαγγέλματος πανελλαδικά, με την κατάθεση ως το τέλος του έτους, ολοκληρωμένης πρότασης.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες, στο Σύλλογο, μέσω σεμιναρίων κατάρτισης, για την επιμόρφωση των μελών μας, αλλά οπωσδήποτε το όλο θέμα απαιτεί διαφορετική προσέγγιση», αναγνώρισε ο κ. Πασαλίδης.

ZENITH