Skip to main content

Μετακομίζει η… Δικαιοσύνη στην Καβάλα

Εγκαινιάστηκε στις 28 Αυγούστου, αλλά θα λειτουργήσει επίσημα στις αρχές του νέου έτους το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας, αφού αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η μετακόμιση των αρμόδιων Υπηρεσιών.
Τέσσερις μήνες μετά τα επίσημα εγκαίνιά του, από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας ετοιμάζεται να υποδεχθεί δικαστικούς, υπαλλήλους, δικηγόρους και διαδίκους με την ανατολή του νέου έτους.
Κατά τις τελευταίες μέρες πραγματοποιείται η πολυπόθητη μετακόμιση των διαφόρων υπηρεσιών  του υπουργείου Δικαιοσύνης στους χώρους του νέου Μεγάρου, κοντά στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, στη δυτική ακτή της πόλης.

Ήδη έχει μεταφερθεί ο εξοπλισμός του Πταισματοδικείου και του Ειρηνοδικείου Καβάλας, ενώ έως τα τέλη της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί και η μετακόμιση της Εισαγγελίας, του Πρωτοδικείου και άλλων υπηρεσιών που έως τώρα είτε στεγάζονταν στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο είτε ήταν διάσπαρτες σε μισθωμένους χώρους, στο κέντρο της Καβάλας. Θεωρείται βέβαιο πλέον ότι από την αρχή του 2010 όλες οι δίκες, καθώς και οι υπόλοιπες διαδικαστικές πράξεις, θα φιλοξενούνται στο νέο Δικαστικό Μέγαρο.

Με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στο νέο κτίριο, αφενός διευκολύνεται κι αναβαθμίζεται σοβαρά η απονομή Δικαιοσύνης στο νομό κι αφετέρου το ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομεί ποσό περίπου 60.000 ευρώ το χρόνο (όσο κόστιζαν τα μισθώματα έως τώρα).

Όσον αφορά στο παλιό Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας -ένα νεοκλασικό διώροφο κτίριο, απέναντι από τις επιβλητικές Καμάρες (το παλιό ρωμαϊκού ρυθμού Υδραγωγείο Καβάλας)- οι χώροι του διεκδικούνται τόσο από τον δήμο Καβάλας (για τη στέγαση υπηρεσιών του) όσο κι από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας (για τη στέγαση της Νομικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου).  Και οι δύο φορείς, πάντως, ομοφωνούν ως προς τη διαθεσιμότητα του παλιού Μεγάρου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Εφετείου Ανατ. Μακεδονίας (αν και εφόσον το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφασίσει στο μέλλον τη σύστασή του, με  έδρα την Καβάλα –όπως διεκδικούν οι τοπικοί φορείς).

ZENITH