Skip to main content

Μετανάστευση και λουκέτα φέρνει η φοροεπιδρομή

Την μετανάστευσή τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, καθώς και τον τερματισμό της λειτουργίας τους, εξετάζουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της φορολογικής πολιτικής που ασκε
Την μετανάστευσή τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, καθώς και τον τερματισμό της λειτουργίας τους, εξετάζουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της φορολογικής πολιτικής που ασκείται, όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), που διεξήχθη τον Ιούνιο μέσω της ιστοσελίδας του.

Συγκεκριμένα, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις, περισσότερες από 8 στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου, ενώ 2 στις 10 εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσής τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και 1 στις 2 εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και τερματισμού της λειτουργίας της, αν μέσα στον επόμενο χρόνο δε βελτιωθούν οι οικονομικές τους επιδόσεις.

Στην έρευνα που διεξήχθη με τη μορφή ερωτηματολογίου απήντησαν 1.592 επιχειρήσεις όλων των μορφών (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Ατομικές Επιχειρήσεις).

Το Κέντρο Μελετών του ΕΒΕΑ προχώρησε στην έρευνα μετά και την τελευταία ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Μίχαλος, προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, φορολογώντας με συντελεστή 25% τα μη διανεμόμενα κέρδη και με 10% τα διανεμόμενα, αλλά και με την επιβολή, για τρίτη συνεχόμενη φορά, έκτακτης εισφοράς της τάξης από 4%-10% στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης με την υψηλότερη φορολόγηση για τις επιχειρήσεις. Ουσιαστικά οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα φορολογούνται τέσσερις φορές περισσότερες από μια σειρά γειτονικές χώρες.

ZENITH