Skip to main content

Μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα προτείνει ο Μπαρόζο

Νέα φορολόγηση στον κύκλο εργασιών των τραπεζικών ιδρυμάτων πρότεινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αφορμή τη σύνοδο των G20 τον ερχόμενο μήνα.
Νέο τρόπο φορολόγησης στον κύκλο εργασιών των πιστωτικών ιδρυμάτων πρότεινε στην ομάδα των G20, με αφορμή την διμερή σύνοδο κορυφής με την ΕΕ στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. «Να μην πληρώσουν οι φορολογούμενοι μία μέλλουσα οικονομική κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Να εφαρμοστούν και πλήρως και ταχέως οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δόθηκαν υποσχέσεις, στο οικονομικό και χρηματιστηριακό σύστημα», γράφει ο πρόεδρος Μπαρόζο ότι θα ζητήσει η ΕΕ στην ανωτέρω σύνοδο κορυφής από τους «20» (η συνένωση των Οκτώ πλουσιότερων κρατών στον κόσμο και 12 ταχέως αναπτυσσομένων οικονομιών).

Παραδείγματος χάρη, στις ΗΠΑ η χρηματιστηριακή μεταρρύθμιση, που τόσο εύχεται σήμερα ο Λευκός Οίκος, ώστε να μην επαναληφθεί η πρωτόγνωρη μεταπολεμικά κρίση του 2008, καθυστερεί επικίνδυνα στο Κογκρέσο, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κωλυσιεργούν, σύμφωνα με τα αμερικανικά μμε.

«Πρέπει να ελαχιστοποιηθεί οπωσδήποτε ο συστημικός κίνδυνος επανάληψης παρόμοιας κρίσης», προέτρεψε στην ανωτέρω έκκλησή του ο πρόεδρος Μπαρόζο, ώστε οι φορολογούμενοι να μην ξαναπληρώσουν το τεράστιο τίμημα μιας τέτοιας κρίσης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες θα προτείνουν στους «20» φόρο που θα επιβάλλεται παρόμοια με τον «φόρο Τόμπιν» (φόρο υπέρ του «καθαρού» περιβάλλοντος, που έλαβε το ονομά του από τον Αμερικανό οικονομολόγο που τον πρότεινε, τη δεκαετία του 1970). Ήδη, στη Γερμανία η ιδέα παρόμοιου φόρου «καρπίζει» και οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί επιβαλλόμενος στον τραπεζικό «κύκλο εργασιών» να αποφέρει στο δημόσιο πιο πολύ και από ένα δισ. ευρώ.

ZENITH