Skip to main content

Μετάθεση στο νησί των... κουνελιών!

Ο νέος «Έβρος» ακούει στο όνομα Μούδρος! Είναι ο Δήμος της Λήμνου όπου μετατέθηκε…σηκωτός ο υιός του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ζαγορίτη, ως τιμωρία, επειδή είχε μετατρέψει το Πολεμικό Μουσείο σε γκαρσονιέ
Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
melkar4@yahoo.gr


Ο νέος «Έβρος» ακούει στο όνομα Μούδρος! Είναι ο Δήμος της Λήμνου όπου μετατέθηκε…σηκωτός ο υιός του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ζαγορίτη, ως τιμωρία, επειδή είχε μετατρέψει το Πολεμικό Μουσείο σε γκαρσονιέρα πολυτελείας! Όπως μου είπε δημοτικός σύμβουλος του νησιού, ασχέτως όλων των άλλων, οι κάτοικοι περιμένουν πώς και πώς να κάνει τη στρατιωτική του θητεία, αλλά τον παρακαλούν να πάρει μαζί του και τη…Τζούλια! «Έχουν άμεση ανάγκη να κυνηγάνε ωραίες γυναίκες, διότι έχουν πήξει στα…κουνελάκια του νησιού που αναπαράγονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο και δεν αντέχουν άλλο».

Όπως μαθαίνω, ο νεαρός Ζαγορίτης θα φυλάει απομακρυσμένο φάρο, σαράντα χιλιόμετρα από τη χώρα. Μοναδική χαρά θα έχει – πλην το κυνήγι των κουνελιών – στην ταβέρνα «ρεμέτζο» του κυρ Τάκη, το ωραίο φαγητό, για φαντάρους γιους επωνύμων ή ανώνυμων που δεν έχουν βύσμα για πλατεία Συντάγματος.
Μάλιστα ήδη του προτείνουν ψάρια, όπως λεπτές γλώσσες, σκορπίνες, ζαργάνες και…χάνους.

Το… παιδί, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να κόψει τα τρελά γούστα, όμως θα γίνει δεκτός με… «κανονιοβολισμούς» από τους συστρατιώτες του, στο νησί, το οποίο συνέδεσε την ιστορία του με το ΑΒΕΡΩΦ*, όπως είναι γνωστό στους λάτρεις της ιστορίας και όχι στις οικογένειες των εφοπλιστών και τηλεαστεριών.

*Τον Οκτώβριο του 1912, με την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, το «Αβέρωφ», επικεφαλής του Στόλου του Αιγαίου υπό τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, απέπλευσε προς τα Δαρδανέλια. Κατέλαβε τη Λήμνο και στον όρμο του Μούδρου εγκαταστάθηκε το προχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η κατάληψη του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγ. Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Με το τέλος της παγκόσμιας σύρραξης -Οκτώβριος 1918- η Τουρκία συνθηκολόγησε (ανακωχή του Μούδρου) και η Ελλάδα βρέθηκε στην πλευρά των νικητών. Το «Γ. Αβέρωφ» κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί ύψωσε την ελληνική σημαία ως μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Μεγάλου Πολέμου.

ZENITH