Skip to main content

Μετωπική Κοντονή με FIFA-UEFA: Καταργεί το αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο

Ρότα ευθείας σύγκρουσης με FIFA και UEFA φαίνεται να επιλέγει ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος προτίθεται να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Άμεσος κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τ

Ρότα ευθείας σύγκρουσης με FIFA και UEFA, μετά το διπλό, ηχηρό «όχι» στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, φαίνεται να επιλέγει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος προτίθεται να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ.

Ο κ. Κοντονής δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος για υπαναχώρηση και να προχωρήσει σε τροποποιήσεις, αφού θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρά τις ξεκάθαρες αντιδράσεις των διεθνών ποδοσφαιρικών θεσμών, όπως αυτές αναλύθηκαν στην επιστολή που έστειλαν από κοινού.

Όσο και αν υπάρχει κοινή επιθυμία ώστε να μην επέλθει ρήξη, αυτή δύσκολα θα αποφευχθεί, αφού υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, η οποία δεν διαφαίνεται να μπορεί να «γεφυρωθεί». Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει άρθρα, τα οποία παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, γεγονός που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια Ομοσπονδία.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού περιμένει ως τις 30 Απριλίου τις προτάσεις τους στη νέα συνάντηση που θα γίνει με ΕΠΟ, UEFA, FIFA, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, εντούτοις, τη δεδομένη στιγμή η ρήξη μοιάζει προ των πυλών. Αυτό, βεβαίως, συνεπάγεται πως οι ελληνικές ομάδες απειλούνται άμεσα με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είτε μιλάμε για επαγγελματικούς συλλόγους είτε για την Εθνική Ελλάδος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Κοντονή:

«Διαχειριζόμαστε μια πολύ δύσκολα κατάσταση οικονομικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Επειδή υπήρχαν πολλά παράπονα ομοσπονδιών την τελευταία περίοδο θέλω να υπενθυμίσω πως ο προϋπολογισμός που διαχειρίζεται η Ελληνική Γραμματεία είναι ο προϋπολογισμός που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση  και κατά 12 εκατ. ευρώ χαμηλότερος.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο οι διαφοροποιήσεις είναι ελάχιστες και προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση και έχει προστεθεί ένα επιπλέον άρθρο. Καταργείται το άρθρο 29 παρ 12 του νόμου 3479 είναι το άρθρο 15, η ακροτελεύτια διάταξη έχει πάρει τον αριθμό 16…

Έγινε μια τεράστια προσπάθεια από το νομικό επιτελείο της ΓΓΑ χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή και έπρεπε να δώσει η κυβέρνηση μια άμεση απάντηση σε ένα τσουβάλι βίας που υπήρχε, τις πρώτες μέρες της νέας Κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει.

Τα ζητήματα της βίας εξαπλώνονται με ένα τρόπο παράλογο, αλλά υπαρκτό σε αθλήματα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε υποψία τέτοιων φαινομένων. Τα κρούσματα βίας αφορούν κυρίως το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά έχουν επεκταθεί με παράλογο τρόπο και σε άλλα αθλήματα τα οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ. Μέχρι που επεκτείνονται και σε παιδικά πρωταθλήματα.

Το νομοσχέδιο βάζει ξανά σε ράγες τις ευθύνες του κράτους, της πολιτείας και της κυβέρνησης. Θέλω να τονίσω πως η κυβέρνηση και η Βουλή είναι οι μόνοι νομιμοποιημένοι φορείς από τον ελληνικό λαό και δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει τις αρμοδιότητες του κράτους και ότι έχει εκχωρηθεί θα ανακτηθεί.

Το κράτος με βάση το άρθρο 16 παράγραφος 9 του Συντάγματος αποτελεί ρόλο ελεγκτικό και εποπτικό σε όλα τα θέματα του αθλητισμού και αυτό το ρόλο θα τον παίξει και θα τον ασκήσει στο ακέραιο. Από το σημείο που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για ό,τι πει και ό,τι κάνει. Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη, γι’ αυτό μας ψήφισε ο λαός και η Βουλή μας έδωσε την εμπιστοσύνη της».

ZENITH