Skip to main content

Μέτρα άμεσης απόδοσης ζητούν οι δανειστές

Παρά το φιλικό κλίμα των συζητήσεων, παραμένει το κλίμα δυσπιστίας, εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Πιο αισιόδοξη η ελληνική πλευρά, μιλάει για καταρχήν συμφωνία με στόχο να πληώσουν οι «έχοντες και

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Brussels Group δεν είναι λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους πιστωτές, αναφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, γεγονός που πιθανόν να αναγκάσει την Αθήνα να πορευτεί για αρκετές ακόμα εβδομάδες χωρίς την απαραίτητη «ένεση» ρευστότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, παρότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα, οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η δυσπιστία σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνηση και της υπόλοιπης ευρωζώνης συνεχίζεται. Τέλος, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρείται απίθανη η διεξαγωγή Eurogroup πριν τα μέσα Απριλίου για να δοθεί στην Ελλάδα ρευστό.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, υπάρχει αμφισβήτηση αν η Ελλάδα μπορεί να καλύψεις τα έξοδά της τον Απρίλιο, που φθάνουν τα 1,7 δισ. ευρώ και να πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, ύψος 450 εκατ. ευρώ μέχρι τις 9 Απριλίου.

Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν κοστολογημένα μέτρα άμεσης απόδοσης, καθώς εκτιμούν ότι οι προτάσεις της Ελλάδας(για φοροδιαφυγή, διαφθορά) είναι μεν φιλόδοξες, αλλά θα έχουν αποτελεσματικότητα κυρίως σε βάθος χρόνου, και σε αυτό το πλαίσιο επιμένουν στην άμεση κατάργηση εξαιρέσεων του ΦΠΑ, ειδικά στα νησιά, που σήμερα οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30%. Η ελληνική πλευρά έχει θέσει τις δικές της κόκκινες γραμμές και διαμηνύει ότι δεν αποδέχεται νέα υφεσιακά μέτρα, αποκλείοντας αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανατροπές στα εργασιακά και μειώσεις μισθών-συντάξεων

Μια πιο αισιόδοξη εκδοχή των διαπραγματεύσεων παρουσιάζει η κυβέρνηση, καθώς κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, με την κάθε πλευρά να δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις. «Υπήρξε, καταρχήν, συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα. Να μην πληρώνουν, δηλαδή, μόνο οι "συνήθεις ύποπτοι", όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά και οι "έχοντες και κατέχοντες"», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνει 18 κοστολογημένα μέτρα, η κυβέρνηση προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, με «κούρεμα» κατά 50% των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5%) κάτι που ευελπιστούν να τους οδηγήσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που εκτιμάται στο 1,4%.

Παράλληλα, παρατηρούν ότι οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και να επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

«Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα», συμπληρώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται δηλώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες "δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση."

ZENITH