Skip to main content

Μέτρα για επιτάχυνση του έργου της δικαιοσύνης

Μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, και του γενικού γραμματέα,
Μέτρα για την επιτάχυνση της ποινικής και διοικητικής Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, παρουσία του υφυπουργού, Απόστολου Κατσιφάρα, και του γενικού γραμματέα, Γεωργίου Δημήτραινα.

Το πρώτο μέτρο, που ανακοίνωσε ο υπουργός, είναι η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του θεσμού της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων.

Η διαμεσολάβηση είναι εναλλακτικός τρόπος επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, καθώς τα δύο μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, μέσω του διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι δικηγόρος. Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, όπως ανέφερε ο κ. Καστανίδης, περιλαμβάνονται η αποσυμφόρηση δικαστηρίων και η επίλυση των διαφορών ταχύτερα και οικονομικότερα.

Το δεύτερο μέτρο, που ανακοινώθηκε, είναι η εισαγωγή του θεσμού της «ποινικής συνδιαλλαγής», που αφορά τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και κακουργήματος, αλλά τελούνται χωρίς βία (υπεξαίρεση, τοκογλυφία κ.λπ).

Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις που ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εν λόγω αυτά αδικήματα, ο εισαγγελέας ξεκινά διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από τον κατηγορούμενο με τελικό σκοπό τον συμβιβασμό. Η υπόθεση δεν θα οδηγηθεί στο ακροατήριο, εφόσον ο δράστης ικανοποιήσει πλήρως το θύμα με αποζημίωση και εντόκως.

Το τρίτο μέτρο επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εισάγεται «φίλτρο διαλογής» για τις υποθέσεις, που υπάγονται σε αυτό, κατόπιν αναιρέσεων ή εφέσεων από τα διοικητικά δικαστήρια. Ομάδα δικαστών του ΣτΕ θα εξετάζει τις υποθέσεις των αναιρέσεων, που θα εισάγονται στο Συμβούλιο.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε υποθέσεις μείζονος σημασίας ή υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος, οι οποίες αφορούν μεγάλο αριθμό πολιτών, να εισάγονται απευθείας σε πρώτο και τελευταίο βαθμό στο ΣτΕ, με πρωτοβουλία των διαδίκων, όσο και των ίδιων των δικαστών του ΣτΕ.

Παράλληλα, καθιερώνεται ο θεσμός «της πρότυπης δίκης» στα διοικητικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, οι υποθέσεις που έχουν μείζονα σπουδαιότητα ή αφορούν μεγάλο αριθμό εκκρεμών δικών ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων μπορούν να εκδικάζονται εντός διμήνου κατά προτίμηση, ύστερα από αίτημα των διευθυνόντων τα δικαστήρια, των δικηγορικών συλλόγων ή του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τα μέτρα «ριζοσπαστικά» και επεσήμανε ότι θα υπάρξει και δεύτερη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Για «διπλές εκλογές» τον Νοέμβριο και υπαγωγή δικαστών στο ΙΚΑ

«Γράφονται πολλά από δόκιμους και μη δόκιμους αναλυτές», αρκέστηκε να απαντήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετική με τα περί διπλών εκλογών τον Νοέμβριο, που δημοσιεύονται στον Τύπο.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα αιτήματα των δικαστικών ενώσεων για το ζήτημα της υπαγωγής των δικαστών στο ΙΚΑ, ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι από 1.1.2011 όλοι όσοι υπηρετούν και μισθοδοτούνται στον δημόσιο τομέα, θα υπάγονται πλέον στο ΙΚΑ, ενώ για τους ήδη υπηρετούντες δεν υπάρχουν αλλαγές.

Πάντως, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι δικαστές δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την εμπιστοσύνη του στο δικαστικό Σώμα της χώρας, αλλά και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που υποδέχθηκε τον υπουργό και τους νέους αντιπροέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη τους δικαστές για την εκλογή τους και πρόσθεσε: «ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι πολύ σημαντικός για την κοινωνική συνοχή και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο λαϊκό, παλλαϊκό αίτημα της ισονομίας και ισοπολιτείας».

Αναφερόμενος στον υπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «έναν φίλο από πολύ παλιά» και σημείωσε: «ξέρω τις ευαισθησίες του και είμαι βέβαιος ότι όποια προβλήματα και αν ανακύψουν, θα τα επιλύσει με τον καλύτερο τρόπο».

Από την πλευρά του ο κ. Καστανίδης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι πρόκειται για «πολύ άξιους δικαστικούς, απόδειξη ότι δεν απολαύουν μόνο της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, αλλά και της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων», ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το καθεστώς αυτό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας θα τους συνοδεύουν, ώστε πραγματικά να αποδώσουν έργο, όπως αρμόζει στην ανεξάρτηση Δικαιοσύνη. «Διότι θέλουμε να έχουμε μια Δικαιοσύνη, που μάλλον βοηθάει να μην αναστενάζουν οι πολίτες στις αίθουσες των δικαστηρίων», συμπλήρωσε ο κ. Καστανίδης.

Οι νέοι Αντιπρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι οι εξής:

Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Αικατερίνη Συγγούνα - Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χαράλαμπος Ζώης, Μιχαήλ Θεοχαρίδης, Ελισάβετ Μουγάκου - Μπρίλλη και Ρένα Ασημακοπούλου - Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Σαρμάς - Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Διονύσιος Λασκαράτος -Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ZENITH