Skip to main content

Μέτρα προφύλαξης για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τονίζουν οι επιστήμονες αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρά την αύξηση των περιστατικών – 16 στη Κεντρική Μακεδονία - που σημειώθηκε φέτος.
Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τονίζουν οι επιστήμονες αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρά την αύξηση των περιστατικών – 16 στη Κεντρική Μακεδονία - που σημειώθηκε φέτος τον Ιούλιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μέτρα προστασία

Σ΄ αυτό που δίνουν βάρος οι ειδικοί είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Συγκεκριμένα, συστήνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα καθώς και χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Οι πολίτες επίσης πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή τις ώρες από το σούρουπο μέχρι και το χάραμα όπου τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο. Παράλληλα, το Κέντρο Προστασίας και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνει τη χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως οι σίτες, καθώς και χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών. Επίσης, οι ειδικοί προτείνουν να απομακρύνεται στάσιμο νερό από λεκάνες, βάζα και γλάστρες, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, ενώ είναι καλό να γίνεται και χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών, καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων εντόμων.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο.

Συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς, και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους. Στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία. Εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο.

«Ο κόσμος απλά πρέπει να μάθει να ζει με αυτούς του ιούς, να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, καθώς και ο καιρός και το κλίμα αλλάζουν» δήλωσε μιλώντας στη V;oria.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια μικροβιολογίας του ΑΠΘ Άννα Παπά. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει εντομολογικός έλεγχος προκειμένου να εξεταστεί ποιο είδος κουνουπιού βρίσκεται στην περιοχή (Δέλτα του Αξιού) και πόσο μολυσμένα είναι.

Προγράμματα κωνοποκτονίας

Το υπουργείο υγείας μεταξύ άλλων συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις – πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Από τη πλευρά της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με διευκρινιστική ανακοίνωση τονίζει ότι εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τυχόν νέους ψεκασμούς. Το κόστος του φετινού προγράμματος ανήλθε σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατανεμήθηκαν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών. Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου.

ZENITH